Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2013 04:01

Figa
Reputace:   

Jednostranná derivace a průběh fce

Ahoj mám trošku nejasnosti v průběhu fce a vyšetření jednostranných derivací. Chápu postup, ale úplně nerozumím k čemu mi to je. Pokusím se ukázat na třech funkcích.
$f(x)=\frac{x}{1+e^{\frac{1}{x}}}: Df = \mathbb{R}\setminus \{0\}$
$f'(x)=\frac{x+e^\frac{1}{x}(x+1)}{x(e^{\frac{1}{x}}+1)^2}: Df = \mathbb{R}\setminus \{0\}$
Je zde potřeba něco dovyšetřovat? Nejedná se mi o průběh funkce jen o neexistenci derivace.

$f(x)=arcsin\frac{2x}{1+x^2}: Df=\mathbb{R}$
$f'(x)\frac{2(-x^2+1)}{(x^2+1)^2\sqrt{1-\frac{4x^2}{(x^2+1)^2}}}: Df=\mathbb{R}\setminus \{1,-1\}$
Zde není definována derivace v bodech 1 a -1. Vyšetřil jsem tedy tyto body.
$f'(1)=\lim_{x\to1\pm}\frac{arcsin(\frac{2x}{1+x^2})-\frac{\pi}{2}}{x-1}=\mp1$
$f'(-1)=\lim_{x\to-1}\frac{arcsin(\frac{2x}{1+x^2})+\frac{\pi}{2}}{x+1}=\frac{\pi}{2}$
Co to pro mě znamená?
No a poslední třetí fce, kde vůbec netuším jak testovat body Df, protože je s parametrem.
$f(x)=\frac{x}{2}\sqrt{a^2-x^2}+\frac{a^2}{2}arcsin\frac{x}{a}:Df=\mathbb{R}:a<0:a\le x\le -a:a>0:-a\le x\le a$
$f'(x)=\frac{-x^2}{2\sqrt{a^2-x^2}}+\frac{\sqrt{a^2-x^2}}{2}+\frac{a}{2\sqrt{1-\frac{x^2}{a^2}}}:Df=\mathbb{R}:-\sqrt{a^2}<x<\sqrt{a^2}\wedge a\not =0$

Opravdu mě zajímá jak se u těchto funkcí postupuje a jaký to má význam děkuji.

#2 21. 11. 2013 11:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Jednostranná derivace a průběh fce

Zdravím,

to je poměrně rozsáhlý dotaz, ale rozumím i důvodu proč je v jednom tématu. Můj pohled absolutního matematické laika je takový:

1. funkce - v bodě x=0 není definována již sama funkce, také vyšlo, že ani derivace není definována (bod x=0 nemůžeme považovat za stacionární). Podle znaménka 1. derivace pořád mohu došetřit monotonii funkce na def. oboru, ale nebudu uvažovat jednostrannou derivaci v okolí bodu 0.

Podrobnější chování funkce bych zde došetřila pomocí vyšetření asymptoty bez směrnice (pro x k 0) a 2. derivace.

2. funkce - funkce je definována na celém R, tedy i na bodech, kde derivace neexistuje (s ohledem na jmenovatel derivace, pokud jsem dobře počítala). Máme stacionární body x=1, x=-1. Kvalitu těchto bodů (typ extrému) došetříme pomocí změny znaménka 1. derivace. Také zde má smysl uvažovat i jednostranné derivace (ale nenašla bych pro ně praktické použití, byl by obdobný výstup, jako znaménko derivace).

3. funkce - nemá podle mého přímou souvislost s předchozími. Jelikož zde je větší dopad samotného parametru - podrobně vyšetřit podmínky pro parametr. Potom už mám funkce a derivace s ohledem na parametr (z předchozího kroku) a pracuji s "konkrétním zadáním funkce".

Teď si počkej na vyjádření odborníků. Určitě prospěje přidání odkazu na teorii, co používáte. Děkuji.

Zápatí