Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám trošku nejasnosti v průběhu fce a vyšetření jednostranných derivací. Chápu postup, ale úplně nerozumím k čemu mi to je. Pokusím se ukázat na třech funkcích.

Je zde potřeba něco dovyšetřovat? Nejedná se mi o průběh funkce jen o neexistenci derivace.

Zde není definována derivace v bodech 1 a -1. Vyšetřil jsem tedy tyto body.

Co to pro mě znamená?
No a poslední třetí fce, kde vůbec netuším jak testovat body Df, protože je s parametrem.

Opravdu mě zajímá jak se u těchto funkcí postupuje a jaký to má význam děkuji.
Zdravím,
to je poměrně rozsáhlý dotaz, ale rozumím i důvodu proč je v jednom tématu. Můj pohled absolutního matematické laika je takový:
1. funkce - v bodě x=0 není definována již sama funkce, také vyšlo, že ani derivace není definována (bod x=0 nemůžeme považovat za stacionární). Podle znaménka 1. derivace pořád mohu došetřit monotonii funkce na def. oboru, ale nebudu uvažovat jednostrannou derivaci v okolí bodu 0.
Podrobnější chování funkce bych zde došetřila pomocí vyšetření asymptoty bez směrnice (pro x k 0) a 2. derivace.
2. funkce - funkce je definována na celém R, tedy i na bodech, kde derivace neexistuje (s ohledem na jmenovatel derivace, pokud jsem dobře počítala). Máme stacionární body x=1, x=-1. Kvalitu těchto bodů (typ extrému) došetříme pomocí změny znaménka 1. derivace. Také zde má smysl uvažovat i jednostranné derivace (ale nenašla bych pro ně praktické použití, byl by obdobný výstup, jako znaménko derivace).
3. funkce - nemá podle mého přímou souvislost s předchozími. Jelikož zde je větší dopad samotného parametru - podrobně vyšetřit podmínky pro parametr. Potom už mám funkce a derivace s ohledem na parametr (z předchozího kroku) a pracuji s "konkrétním zadáním funkce".
Teď si počkej na vyjádření odborníků. Určitě prospěje přidání odkazu na teorii, co používáte. Děkuji.