Zdravím, potreboval by som veľmi pomôcť s jedným príkladom: Máme strunu s dĺžkou 1,2 m, ktorá je upevnená na oboch koncoch s jedným uzlom uprostred. Máme načrtnúť obrázok takéhoto stojatého vlnenia určiť vlnovú dĺžku a frekvenciu zdroja, ak vieme, že rýchlosť vlnenia je 360 m/s
Ďakujem

↑ Jakub007:
Tak obrázek snad zvládneš
Z obrázku je patrné, že délka struny je v tomto případě rovna právě jedné vlnové délce
Použiješ vzorce 
↑ Jakub007:
No ano, mezi krajem a uzlem uprostřed je 1/2 a mezi uzlem uprostřed a druhým koncem je druhá polovina.
↑ zdenek1: tak prečo je teda vlnová dĺžka rovná dĺžke struny? Tomuto nechápem, myslel som si, že sa tam nejak bude započítavať koľko sú od seba vzdialené tie uzly
↑ Jakub007:
a ešte by som sa chcel opýtať, že či k interferenčnému zosilneniu dochádza v tých miestach, v ktorých sa koherentné vlnenia skladajú s rovnakou fázou alebo rovnakou amplitúdou?

↑ Jakub007:
Jde o to, jestli vůbec víš, jak vypadá obrázek jedné vlny, která odpovídá vlnové délce. Pokud víš jak vypadá graf funkce sinus pro základní úhel, tak to je jedna vlnová délka - délka vlny.
Kdyby jsi měl u struny uzly jen na koncích a uprostřed kmitnu, tak by rozměr (délka) struny byla jen půl vlny. Kdyby jsi tam měl 4 uzly a tři kmitny, tak by délka struny odpovídala 3/2 vlnové délky.
Interference je skládání vlnění.
Maximum - stejná fáze
Minimum - opačné fáze

Takže keď ma struna dĺžku 1,2 m tak sú tam 3 uzly a 2 kmitne?
počet kmiten a uzlů nezávisí na délce struny
To znamená že vlnova dĺžka je v tomto príklade rovná 1,2 m ?
ano