Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych vědět jaký je rozdíl mezi dvoufázovou simplexovou metodou Ax=b a Ax>=b. Mám v matlabu napsaný kod pro druhy pripad a funguje to v pořádku. Pokud vím, tak u o obou případů se pridavaji stejné promenné. A nejsem si jistý co s Ax=b, zkouším něco hledat na internetu a mám v tom docela zmatek. Plus kdyby někdo věděl rozdíl mezi duální úlohou a duálni simplexovou metodou.
Ahoj,
Simplexová metoda, bez ohledu na to, jestli ji implementuješ jednofázově nebo dvoufázově, je navržená na řešení úlohy Ax = b. Pokud chceš mít v jednotlivých řádcích nerovnosti, přidávají se skluzové proměnné větší nebo menší než 0 a zadání se tím převede na Ax = b, kde vektor x je rozšířen právě o skluzové proměnné.
Dvoufázová metoda pouze přidává první fázi, kde se uměle přidají proměnné tak, aby úloha měla snadno nalezitelnou bázi - např. pouze kanonické vektory. Tím se získá přípustné řešení, které se použije jako výchozí bod pro klasický simplex - druhá fáze.
nejsem si jistý co s Ax=b
- to by měl být nejjednodušší případ, ne? Začneš přímo, bez skluzových proměnných.
Omlouvám se, pokud jsem neodpověděl dostatečně konkrétně, nejlepší by to asi bylo na příkladu.
Výborně je tato látka popsaná i včetně přehledných příkladů v Jitka Dupačová, Petr Lachout: Úvod do optimalizace, Matfyzpress 2011.