Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2013 11:47

Epoxi
Reputace:   

Dvoufázová simplexová metoda

Zdravím, potřeboval bych vědět jaký je rozdíl mezi dvoufázovou simplexovou metodou Ax=b a Ax>=b. Mám v matlabu napsaný kod pro druhy pripad a funguje to v pořádku. Pokud vím, tak u o obou případů se pridavaji stejné promenné. A nejsem si jistý co s Ax=b, zkouším něco hledat na internetu a mám v tom docela zmatek. Plus kdyby někdo věděl rozdíl mezi duální úlohou a duálni simplexovou metodou.

#2 25. 11. 2013 23:00

hribayz
Škola: MFF UK
Pozice: věčný student
Reputace:   

Re: Dvoufázová simplexová metoda

Ahoj,

Simplexová metoda, bez ohledu na to, jestli ji implementuješ jednofázově nebo dvoufázově, je navržená na řešení úlohy Ax = b. Pokud chceš mít v jednotlivých řádcích nerovnosti, přidávají se skluzové proměnné větší nebo menší než 0 a zadání se tím převede na Ax = b, kde vektor x je rozšířen právě o skluzové proměnné.

Dvoufázová metoda pouze přidává první fázi, kde se uměle přidají proměnné tak, aby úloha měla snadno nalezitelnou bázi - např. pouze kanonické vektory. Tím se získá přípustné řešení, které se použije jako výchozí bod pro klasický simplex - druhá fáze.

nejsem si jistý co s Ax=b

- to by měl být nejjednodušší případ, ne? Začneš přímo, bez skluzových proměnných.

Omlouvám se, pokud jsem neodpověděl dostatečně konkrétně, nejlepší by to asi bylo na příkladu.

Výborně je tato látka popsaná i včetně přehledných příkladů v Jitka Dupačová, Petr Lachout: Úvod do optimalizace, Matfyzpress 2011.

Zápatí