Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 11. 2013 15:51

BMTH
Zelenáč
Reputace:   

Kompletní bipartitní graf a indukovaný podgraf

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na příklad:
Nechť m a n jsou libovolná přirozená čísla. Kolik existuje kompletních bipartitních grafů $K{m,n}$, které mají jako indukovaný podgraf cestu délky 5?

Zkoušel jsem si nejprve kreslit kompletní bipartitní graf o malém počtu vrcholů a poté jsem chtěl výsledek zobecnit pro m a n, avšak nemůžu přijít na žádný, který by zadání splňoval. Pochopil jsem, že indukovaný podgraf vznikne, když odeberu některé vrcholy a pouze ty hrany, které jsou s některým odebraným vrcholem incidentní. Zde mi však stále buď nějaká hrana, aby vznikl indukovaný podgraf cesta délky pět, překáží, nebo naopak chybí. Proto bych prosím potřeboval poradit, co dělám špatně, protože jiný postup mě nenapadá.
Předem děkuji za odpověď.

#2 28. 11. 2013 09:39

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Kompletní bipartitní graf a indukovaný podgraf

↑ BMTH:Doplním: jedná se o projekt číslo 7.

A uměl byste ukázat, že v každém grafu $K_{m,n}$  bude nějaká hrana přebývat nebo scházet?

#3 29. 11. 2013 17:00 — Editoval BMTH (29. 11. 2013 17:56)

BMTH
Zelenáč
Reputace:   

Aha, děkuji. Zkusil bych to takhle, že i když odeberu z kompletního bipartitního grafu jakýkoliv vrchol, pokaždé dostanu znovu kompletní bipartitní graf, jen se sníženým m či n. Ten má vždy všech m*n hran a tudíž cestu mohu dostat jen u grafu $K_{1,2}$ a to délky 2.

#4 30. 11. 2013 21:42

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ BMTH:Když vynecháte některé vrcholy, tak hran už nebude m*n. A když budeme pečliví, tak si všimneme, že nemusí nutně vzniknout bipartitní graf.

Zápatí