Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2013 10:41

Halfik
Reputace:   

Vyčíslování redoxních rovnic

Zdravím,

mám problém s vyčíslováním konkrétních redoxních rovnic. Rád bych se mrknul na postup někoho jiného - moje postupy nefungují.

$Au+KCN+O_{2}+H_{2}O \Rightarrow K[Au(CN)_{2}]+KOH$

$Zn + HNO_{3} \Rightarrow Zn(NO_{3})_{2}+NH_{4}NO_{3}+H_{2}O$

..a potom tahle iontová:

$I^{-}+ Cr_{2}O_{7}+H^{+} \Rightarrow I_{2}+Cr^{+3}+H_{2}O$

Předem děkuji za Váš čas.

• (téma jako vyřešené označil(a) Halfik)

#2 27. 11. 2013 13:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vyčíslování redoxních rovnic

Zdravím,

jelikož jde o celkem nezákeřné rovnice, snad by stačily odkazy úvodního tématu (nebo jiné dostupné materiály - co používáte?) Zkus, prosím, vypsat Tvé postupy, ať je vidět, proč nefungují. Děkuji.

#3 27. 11. 2013 14:15

Halfik
Reputace:   

U první rovnice jsem na chybu už přišel. Jde o mojí minimální zkušenost s komplexy, proto jsem pozapomněl, že zlato má mít náboj +1, nikoliv +2 - tím by byl kyanid zlatnatý neutrální a nemohl by se tam navázat draslík.

Nicméně, postup:

Au (0)  -1e   ------------>  Au (+1) OX.    | 4
O2 (0)  +4e   ----------->  2O (-2)  RED.  | 1

Výsledek:

$4Au+8KCN+O_{2}+2H_{2}O \Rightarrow 4K[Au(CN)_{2}]+4KOH$

Otázka:

4KOH

Chápu to správně, že výsledné koeficienty (v tomto případě 4 a 1) píšu vždy k produktům?
Můžou se tyto čísla dále měnit, při následném vyčíslování?
Jelikož ke kyslíku (který je ve sloučenině KOH) jsem napsal 1, ale dále jsem to číslo změnil, abych měl 4 draslíky.

#4 27. 11. 2013 14:28

Halfik
Reputace:   

U druhé rovnice jsem přišel na to, že nedokážu přijít na správnost oxidačního čísla dusíku u:

$NH_{4}NO_{3}$

Pokud vím, že:

$NO_{3}$ má náboj -1
$NH_{4}$ má náboj +1

Vodík má náboj -1 v tomto případě. Vodíky jsou zde 4, tudíž celkově -4, my ale chceme výsledný náboj +1, takže dusík by měl mít +5. To je ale ovšem špatně, si myslím.

#5 27. 11. 2013 14:43

Halfik
Reputace:   

A u poslední rovnice, kde mi mimochodem v zadání chybí:

$Cr_{2}O_{7}^{-2}$

Postup:

2I (-1) -2e   ------------>  I2 (0)         | 6
Cr2 (+6) +6e ------------>  2Cr (+3)    | 2

Ale správně by mělo být u chromu pouze +3e.

Tudíž nechápu, proč se v tomto případě nebere ohled na to, že na levé straně jsou dva chromy a na druhé straně pouze jeden. Je to z důvodu dimérních molekul?

#6 27. 11. 2013 16:33 — Editoval jelena (27. 11. 2013 16:35)

jelena
Jelena

↑ Halfik:

děkuji. Pro shrnutí (i když pořádný materiál bude přínosnější) je tak, že zásadou je zákon zachování ve smyslu: počet elektronů přijatých je stejný jako počet elektronů odevzdaných a počet atomů každého prvku napravo je stejný jako počet atomů každého prvku nalevo. Toto dodržuješ při sestavení bilancí.

↑ 4 KOH:

|*4 znamená, že násobíš celou rovnici v bilančním řádku číslem 4, ovlivňuje to "základní prvky", co se účastnily samotného redox. procesu a vleče za sebou ovlivnění dalších prvků, co jsou se základními ve sloučenině. Proto nejdřív pomocí |*4 srovnám základní (Au) nalevo a napravo, potom odvozeně dorovnám prvky, co jsou ve spojení s Au a jsou jen v jedné sloučenině (CN) - dorovnám nalevo. Důvodem je, že toto dorovnání už neumím nijak ovlivnit.

Pokračují dorovnáním K, jelikož zde mám prostor napravo v KOH. Na závěr používám dorovnání H, O pomocí vody. A úplně na závěr ještě mohu použit jednoprvkové sloučeniny, jelikož tá nikoho jiného neovlivní. Zkus takto poskákat levo-pravo.

Jelikož ke kyslíku (který je ve sloučenině KOH) jsem napsal 1, ale dále jsem to číslo změnil, abych měl 4 draslíky.

měl jsi napsat 2 - viz elektronová bilance (ale zatím napíší slabým písmem, jelikož vím, že mohu potřebovat pro dorovnání K a nalevo mám prostor v osamoceném O2). O2 ještě není dorovnáno, třeba dokončit.

-------------------------------------------
↑ NH4:

NH4 - jednou jsi odvoď jak vzniká amonný kation (viz SŠ) a již se pamatuje, že je vždy NH4(+) a H v něm je (+), N(3-).

↑ Cr2O7:

$I^{-}+ Cr_{2}O_{7}^{2-}+H^{+} \Rightarrow I_{2}+Cr^{+3}+H_{2}O$

2I (-1) -2e   ------------>  I2 (0)         | 6
Cr2 (+6) +6e ------------>  2Cr (+3)    | 2

Ale správně by mělo být u chromu pouze +3e.

u jednoho Cr jsou 3e přijaté, jelikož jsi urovnal počet atomu, tak celkem 6e. Ovšem řádek I bude vynásoben jen 3. Odsud

$6I^{-}+ Cr_{2}O_{7}^{2-}+14H^{+} \Rightarrow 3I_{2}+2Cr^{+3}+7H_{2}O$

Tudíž nechápu, proč se v tomto případě nebere ohled na to, že na levé straně jsou dva chromy a na druhé straně pouze jeden. Je to z důvodu dimérních molekul?

Já bych zapsala tak, jak máš, ale je možná diskuse, zda striktně dodržovat dolní index _2 jako u O2, nebo 2 použit před Cr, že naznačuje počet atomů ve větší molekule. Ale i pokud napíšeš jen Cr, tak "budeš donucen" počty atomů dorovnat.

Můžou se tyto čísla dále měnit, při následném vyčíslování?

můžou se úměrně násobit a dělit stejným číslem nalevo a napravo za předpokladu zachování - viz úplně začátek mého příspěvku, to nemůžeš porušit.

Já pozoruji, že některé formy zápisů se mění (snad z nějakých metodických, nebo jinak opodstatněných důvodů), ale zákon zachování přetrvává.

#7 27. 11. 2013 18:21

Halfik
Reputace:   

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Už jsem se ty rovnice dopočítal a nejedna věc už mi je jasná.

Ale stále nedokážu pochopit:

u jednoho Cr jsou 3e přijaté, jelikož jsi urovnal počet atomu, tak celkem 6e. Ovšem řádek I bude vynásoben jen 3.

Kdy mám násobit dvojnásobným počtem elektronů a kdy ne.

#8 27. 11. 2013 18:28

jelena
Jelena

↑ Halfik:

asi nerozumím úplně. Kdy máš napsat 2Cr.....Cr_2? Nebo proč

2I (-1) -2e   ------------>  I2 (0)         | 3
Cr2 (+6) +6e ------------>  2Cr (+3)    | 1