Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2013 10:41

Halfik
Reputace:   

Vyčíslování redoxních rovnic

Zdravím,

mám problém s vyčíslováním konkrétních redoxních rovnic. Rád bych se mrknul na postup někoho jiného - moje postupy nefungují.

$Au+KCN+O_{2}+H_{2}O \Rightarrow K[Au(CN)_{2}]+KOH$

$Zn + HNO_{3} \Rightarrow Zn(NO_{3})_{2}+NH_{4}NO_{3}+H_{2}O$

..a potom tahle iontová:

$I^{-}+ Cr_{2}O_{7}+H^{+} \Rightarrow I_{2}+Cr^{+3}+H_{2}O$

Předem děkuji za Váš čas.

• (téma jako vyřešené označil(a) Halfik)

#2 27. 11. 2013 13:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vyčíslování redoxních rovnic

Zdravím,

jelikož jde o celkem nezákeřné rovnice, snad by stačily odkazy úvodního tématu (nebo jiné dostupné materiály - co používáte?) Zkus, prosím, vypsat Tvé postupy, ať je vidět, proč nefungují. Děkuji.

#3 27. 11. 2013 14:15

Halfik
Reputace:   

U první rovnice jsem na chybu už přišel. Jde o mojí minimální zkušenost s komplexy, proto jsem pozapomněl, že zlato má mít náboj +1, nikoliv +2 - tím by byl kyanid zlatnatý neutrální a nemohl by se tam navázat draslík.

Nicméně, postup:

Au (0)  -1e   ------------>  Au (+1) OX.    | 4
O2 (0)  +4e   ----------->  2O (-2)  RED.  | 1

Výsledek:

$4Au+8KCN+O_{2}+2H_{2}O \Rightarrow 4K[Au(CN)_{2}]+4KOH$

Otázka:

4KOH

Chápu to správně, že výsledné koeficienty (v tomto případě 4 a 1) píšu vždy k produktům?
Můžou se tyto čísla dále měnit, při následném vyčíslování?
Jelikož ke kyslíku (který je ve sloučenině KOH) jsem napsal 1, ale dále jsem to číslo změnil, abych měl 4 draslíky.

#4 27. 11. 2013 14:28

Halfik
Reputace:   

U druhé rovnice jsem přišel na to, že nedokážu přijít na správnost oxidačního čísla dusíku u:

$NH_{4}NO_{3}$

Pokud vím, že:

$NO_{3}$ má náboj -1
$NH_{4}$ má náboj +1

Vodík má náboj -1 v tomto případě. Vodíky jsou zde 4, tudíž celkově -4, my ale chceme výsledný náboj +1, takže dusík by měl mít +5. To je ale ovšem špatně, si myslím.

#5 27. 11. 2013 14:43

Halfik
Reputace:   

A u poslední rovnice, kde mi mimochodem v zadání chybí:

$Cr_{2}O_{7}^{-2}$

Postup:

2I (-1) -2e   ------------>  I2 (0)         | 6
Cr2 (+6) +6e ------------>  2Cr (+3)    | 2

Ale správně by mělo být u chromu pouze +3e.

Tudíž nechápu, proč se v tomto případě nebere ohled na to, že na levé straně jsou dva chromy a na druhé straně pouze jeden. Je to z důvodu dimérních molekul?

#6 27. 11. 2013 16:33 — Editoval jelena (27. 11. 2013 16:35)

jelena
Jelena

↑ Halfik:

děkuji. Pro shrnutí (i když pořádný materiál bude přínosnější) je tak, že zásadou je zákon zachování ve smyslu: počet elektronů přijatých je stejný jako počet elektronů odevzdaných a počet atomů každého prvku napravo je stejný jako počet atomů každého prvku nalevo. Toto dodržuješ při sestavení bilancí.

↑ 4 KOH:

|*4 znamená, že násobíš celou rovnici v bilančním řádku číslem 4, ovlivňuje to "základní prvky", co se účastnily samotného redox. procesu a vleče za sebou ovlivnění dalších prvků, co jsou se základními ve sloučenině. Proto nejdřív pomocí |*4 srovnám základní (Au) nalevo a napravo, potom odvozeně dorovnám prvky, co jsou ve spojení s Au a jsou jen v jedné sloučenině (CN) - dorovnám nalevo. Důvodem je, že toto dorovnání už neumím nijak ovlivnit.

Pokračují dorovnáním K, jelikož zde mám prostor napravo v KOH. Na závěr používám dorovnání H, O pomocí vody. A úplně na závěr ještě mohu použit jednoprvkové sloučeniny, jelikož tá nikoho jiného neovlivní. Zkus takto poskákat levo-pravo.

Jelikož ke kyslíku (který je ve sloučenině KOH) jsem napsal 1, ale dále jsem to číslo změnil, abych měl 4 draslíky.

měl jsi napsat 2 - viz elektronová bilance (ale zatím napíší slabým písmem, jelikož vím, že mohu potřebovat pro dorovnání K a nalevo mám prostor v osamoceném O2). O2 ještě není dorovnáno, třeba dokončit.

-------------------------------------------
↑ NH4:

NH4 - jednou jsi odvoď jak vzniká amonný kation (viz SŠ) a již se pamatuje, že je vždy NH4(+) a H v něm je (+), N(3-).

↑ Cr2O7:

$I^{-}+ Cr_{2}O_{7}^{2-}+H^{+} \Rightarrow I_{2}+Cr^{+3}+H_{2}O$

2I (-1) -2e   ------------>  I2 (0)         | 6
Cr2 (+6) +6e ------------>  2Cr (+3)    | 2

Ale správně by mělo být u chromu pouze +3e.

u jednoho Cr jsou 3e přijaté, jelikož jsi urovnal počet atomu, tak celkem 6e. Ovšem řádek I bude vynásoben jen 3. Odsud

$6I^{-}+ Cr_{2}O_{7}^{2-}+14H^{+} \Rightarrow 3I_{2}+2Cr^{+3}+7H_{2}O$

Tudíž nechápu, proč se v tomto případě nebere ohled na to, že na levé straně jsou dva chromy a na druhé straně pouze jeden. Je to z důvodu dimérních molekul?

Já bych zapsala tak, jak máš, ale je možná diskuse, zda striktně dodržovat dolní index _2 jako u O2, nebo 2 použit před Cr, že naznačuje počet atomů ve větší molekule. Ale i pokud napíšeš jen Cr, tak "budeš donucen" počty atomů dorovnat.

Můžou se tyto čísla dále měnit, při následném vyčíslování?

můžou se úměrně násobit a dělit stejným číslem nalevo a napravo za předpokladu zachování - viz úplně začátek mého příspěvku, to nemůžeš porušit.

Já pozoruji, že některé formy zápisů se mění (snad z nějakých metodických, nebo jinak opodstatněných důvodů), ale zákon zachování přetrvává.

#7 27. 11. 2013 18:21

Halfik
Reputace:   

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Už jsem se ty rovnice dopočítal a nejedna věc už mi je jasná.

Ale stále nedokážu pochopit:

u jednoho Cr jsou 3e přijaté, jelikož jsi urovnal počet atomu, tak celkem 6e. Ovšem řádek I bude vynásoben jen 3.

Kdy mám násobit dvojnásobným počtem elektronů a kdy ne.

#8 27. 11. 2013 18:28

jelena
Jelena

↑ Halfik:

asi nerozumím úplně. Kdy máš napsat 2Cr.....Cr_2? Nebo proč

2I (-1) -2e   ------------>  I2 (0)         | 3
Cr2 (+6) +6e ------------>  2Cr (+3)    | 1