Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kvádr se čtvercovou podstavou má výšku x cm. Podstavná hrana je o 3 cm kratší než dvojnásobek výšky kvádru. Napište vztah pro ýpočet objemu V kvádru vzávilosti na proměnné x a upravte jej do tvaru mnohočlenu. Výsledek bude V=4x^3-12x^2+9x. Jaký bude první a druhý, případně třetí krok?
Zdravím,
1. krok bude vzorec pro objem kvádru V,
2. krok je zápis dle všech rozměrů kvádru odvozeno od neznámé výšky v=x, a=..., b=... (v podstavě je čtverec),
3. krok je dosazení výsledků kroku 2 do vzorce kroku 1.
Stačí tak? Děkuji.
Konečně díky. Nedovedla jsem si představit kvádr se čtvercovou podstavou, takže jsem nedovedla odvodit V=a^2*b.
A druhý příklad: Zapište fuknčí předpis kvadratické funkce, víte-li, že platí: funkce f je v intervalu (-nekonečno;3) rostoucí, v intervalu <3;+nekonečno) klesající. Graf prochází počátkem soustavy souřadnic. Hodnota maxima je 18.
stolid napsal(a):
Nedovedla jsem si představit kvádr se čtvercovou podstavou, takže jsem nedovedla odvodit V=a^2*b.
to jsi ovšem v dotazu nenapsala, chtěla jsi kroky ↑ jelena:
Děkuji, ale moc jste mi nepomohla, to jsem věděla, jaký bude vzorec pro výpočet obsahu kvádru s čtvercovou podstavou?
Na závěr věty je otázník? Potom nevím, zda jsi věděla :-) Ale tak nějak si odporuješ s ↑ příspěvkem 5:.
A druhý příklad: Zapište fuknčí předpis kvadratické funkce, víte-li, že platí: funkce f je v intervalu (-nekonečno;3) rostoucí, v intervalu <3;+nekonečno) klesající. Graf prochází počátkem soustavy souřadnic. Hodnota maxima je 18.
a druhý příklad (úloha, dotaz) patří do nového tématu + máš mít popsáno, co jsi věděla viz pravidla. Toto téma označím za vyřešené. Děkuji.