Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2013 16:11 — Editoval stolid (27. 11. 2013 16:25)

stolid
Škola: Obchodní akademie
Pozice: Student
Reputace:   

Funkce

Kvádr se čtvercovou podstavou má výšku x cm. Podstavná hrana je o 3 cm kratší než dvojnásobek výšky kvádru. Napište vztah pro ýpočet objemu V kvádru vzávilosti na proměnné x a upravte jej do tvaru mnohočlenu. Výsledek bude V=4x^3-12x^2+9x. Jaký bude první a druhý, případně třetí krok?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 27. 11. 2013 16:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Funkce

Zdravím,

1. krok bude vzorec pro objem kvádru V,
2. krok je zápis dle všech rozměrů kvádru odvozeno od neznámé výšky v=x, a=..., b=... (v podstavě je čtverec),
3. krok je dosazení výsledků kroku 2 do vzorce kroku 1.

Stačí tak? Děkuji.

#3 27. 11. 2013 16:51

stolid
Reputace:   

Děkuji, ale moc jste mi nepomohla, to jsem věděla, jaký bude vzorec pro výpočet obsahu kvádru s čtvercovou podstavou?

#4 27. 11. 2013 17:26

Takjo
Místo: Český Brod
Škola: ČVUT FSI (abs. 1984)
Reputace:   75 

↑ stolid:
Dobrý den,
ze zadání plyne, že podstavná hrana  $a=2x-3$
Objem kvádru se čtvercovou podstavou o straně  $a$  a výšce  $x$$V=a^{2}\cdot x$
Do tohoto vzorce dosaďte a výsledek upravte... :)

#5 27. 11. 2013 18:13

stolid
Reputace:   

Konečně díky. Nedovedla jsem si představit kvádr se čtvercovou podstavou, takže jsem nedovedla odvodit V=a^2*b.

A druhý příklad: Zapište fuknčí předpis kvadratické funkce, víte-li, že platí: funkce f je v intervalu (-nekonečno;3) rostoucí,  v intervalu <3;+nekonečno) klesající. Graf prochází počátkem soustavy souřadnic. Hodnota maxima je 18.

#6 27. 11. 2013 18:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

stolid napsal(a):

Nedovedla jsem si představit kvádr se čtvercovou podstavou, takže jsem nedovedla odvodit V=a^2*b.

to jsi ovšem v dotazu nenapsala, chtěla jsi kroky ↑ jelena:

Děkuji, ale moc jste mi nepomohla, to jsem věděla, jaký bude vzorec pro výpočet obsahu kvádru s čtvercovou podstavou?

Na závěr věty je otázník? Potom nevím, zda jsi věděla :-) Ale tak nějak si odporuješ s ↑ příspěvkem 5:.

A druhý příklad: Zapište fuknčí předpis kvadratické funkce, víte-li, že platí: funkce f je v intervalu (-nekonečno;3) rostoucí,  v intervalu <3;+nekonečno) klesající. Graf prochází počátkem soustavy souřadnic. Hodnota maxima je 18.

a druhý příklad (úloha, dotaz) patří do nového tématu + máš mít popsáno, co jsi věděla viz pravidla. Toto téma označím za vyřešené. Děkuji.

Zápatí