Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2013 16:11 — Editoval stolid (27. 11. 2013 16:25)

stolid
Škola: Obchodní akademie
Pozice: Student
Reputace:   

Funkce

Kvádr se čtvercovou podstavou má výšku x cm. Podstavná hrana je o 3 cm kratší než dvojnásobek výšky kvádru. Napište vztah pro ýpočet objemu V kvádru vzávilosti na proměnné x a upravte jej do tvaru mnohočlenu. Výsledek bude V=4x^3-12x^2+9x. Jaký bude první a druhý, případně třetí krok?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 27. 11. 2013 16:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Funkce

Zdravím,

1. krok bude vzorec pro objem kvádru V,
2. krok je zápis dle všech rozměrů kvádru odvozeno od neznámé výšky v=x, a=..., b=... (v podstavě je čtverec),
3. krok je dosazení výsledků kroku 2 do vzorce kroku 1.

Stačí tak? Děkuji.

#3 27. 11. 2013 16:51

stolid
Reputace:   

Děkuji, ale moc jste mi nepomohla, to jsem věděla, jaký bude vzorec pro výpočet obsahu kvádru s čtvercovou podstavou?

#4 27. 11. 2013 17:26

Takjo
Místo: Český Brod
Škola: ČVUT FSI (abs. 1984)
Reputace:   75 

↑ stolid:
Dobrý den,
ze zadání plyne, že podstavná hrana  $a=2x-3$
Objem kvádru se čtvercovou podstavou o straně  $a$  a výšce  $x$$V=a^{2}\cdot x$
Do tohoto vzorce dosaďte a výsledek upravte... :)

#5 27. 11. 2013 18:13

stolid
Reputace:   

Konečně díky. Nedovedla jsem si představit kvádr se čtvercovou podstavou, takže jsem nedovedla odvodit V=a^2*b.

A druhý příklad: Zapište fuknčí předpis kvadratické funkce, víte-li, že platí: funkce f je v intervalu (-nekonečno;3) rostoucí,  v intervalu <3;+nekonečno) klesající. Graf prochází počátkem soustavy souřadnic. Hodnota maxima je 18.

#6 27. 11. 2013 18:23

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

stolid napsal(a):

Nedovedla jsem si představit kvádr se čtvercovou podstavou, takže jsem nedovedla odvodit V=a^2*b.

to jsi ovšem v dotazu nenapsala, chtěla jsi kroky ↑ jelena:

Děkuji, ale moc jste mi nepomohla, to jsem věděla, jaký bude vzorec pro výpočet obsahu kvádru s čtvercovou podstavou?

Na závěr věty je otázník? Potom nevím, zda jsi věděla :-) Ale tak nějak si odporuješ s ↑ příspěvkem 5:.

A druhý příklad: Zapište fuknčí předpis kvadratické funkce, víte-li, že platí: funkce f je v intervalu (-nekonečno;3) rostoucí,  v intervalu <3;+nekonečno) klesající. Graf prochází počátkem soustavy souřadnic. Hodnota maxima je 18.

a druhý příklad (úloha, dotaz) patří do nového tématu + máš mít popsáno, co jsi věděla viz pravidla. Toto téma označím za vyřešené. Děkuji.

Zápatí