Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2013 10:02

Vslunicko
Zelenáč
Škola: PdF UK
Pozice: student
Reputace:   

Kombinatorika

Prosím o pomoc s tímto příkladem, nemá někdo nějaké rozumné řešení? :) Zkoušela jsem vypisovat všechny možnosti, jak se karty mohou rozdat, ale je tam hrozně moc šancí, jak něco vynechat a nakonec jsem se v tom docela ztrácela...

Jsou dva hráči pokeru. Každý hráč dostane 5 karet. Jak rozdat karty tak, aby ani jeden hráč neměl 3 a více karet stejné barvy? Jsou 4 barvy karet a karet je celkem 52.

Děkuju. :)

#2 29. 11. 2013 00:44

hribayz
Škola: MFF UK
Pozice: věčný student
Reputace:   

Re: Kombinatorika

Nerozumím moc zadání "jak rozdat karty tak, aby ani jeden hráč neměl 3 a více karet stejné barvy?" -- najisto jedině tak, že se koukneš co na nich je. Asi tedy máš na mysli pravděpodobnost, že rozdáme karty tak, že ani jeden hráč...

což by mělo být 1 - pravděpodobnost, že nějaký hráč má 4 stejné karty - doufám.
tedy 1 - 2*pravděpodobnost, že konkrétní hráč má 4 stejné karty, což je 5*4*pravděpodobnost, že 4 karty budou mít konkrétní barvu, což je 1/(4^4) = 1/256

suma sumárum mi vyšlo 1 - 2*5*4/256 = 1-5/32 = 17/32

v součinu 5*4*pravděpodobnost.... je pětka za 5 možností, jak vybrat 4 karty z pěti a čtyřka za 4 možnosti jak vybrat 1 barvu ze čtyř.

varování: píšu narychlo a rovnou bez přípravy, takže jsem možná udělal chybu. Ber můj postup spíš jako inspiraci jak ten příklad spočítat...

Zápatí