Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Tak jsem to dostala zpátky na předělání, sice jsem k výsledku došla, ale nic jsem vlastně nedokázala, protože jsem použila horní odhad.. Myslím, že to nemůže být nějaká složitá úprava, ale prostě na to pořád nemůžu přijít. Mám problém s tím, že když dosadím za jednu funkci jedničku, přijdu o jeden index a tím pádem nemám co porovnávat. Vůbec nevím, jak mám dosadit za jednu funkci jedničku a přitom indexy zachovat. Už jsem zkoušela leccos včetně sčítání a násobení dvou Holderových nerovností, kdy jednou dosadím u(x)=1, podruhé v(x)=1, ale nikam jsem nedošla. :(
Prosím, poraďte.. Pořád nemůžu přijít na to, abych v Holderově nerovnosti měla zachovány oba indexy, prý se tam nic nedosazuje, má to vylézt přímo z té nerovnosti. Musí v tom být nějaký trik, jak to upravit..
Tak už mi to vyšlo i jinak.. Snad jsem uvažovala správně. Pokud jsou prostory takto vnořené , musí platit nerovnost . Když položím v(x)=1, vyjde z Holderovy nerovnosti vnoření Lp do L1 a to položím menší rovno normě uq násobenou konstantou (mírou množiny) a jednoduchou úpravou dostanu požadovaný tvar.
Stránky: 1 2