Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2013 03:18

zotac
Reputace:   

Gramatiky

Dobrý den,

mám následující zadání:

Jsou dány tyto gramatiky:

G1:
S -> aaA | bB | e
A -> aaA |bbB | a
B -> baA |abB | b

G2:
S -> baA | abB | B
A -> B | bB | e
B -> babA | abb | e

dále je za úkol sestrojit nedeterministický automat A takový, že L(A) = L(G1) . L(G2)^R

Problém mám hned na začátku. chci napsat automaty akceptující G1 a reverzní G2. Ale nevím jak tyto automaty sestrojit. Nejsem si jist např. u pravidla S -> a. Mám tedy automat nejdříve gramatiku převést do regulárního tvaru? Opravu si zde nevím rady.

Budu vděčný za každý komentář.

Děkuji

#2 02. 12. 2013 12:00

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Gramatiky

↑ zotac: Na sestrojení nedeterministického zásobníkového automatu pro jazyk daný bezkontextovou gramatikou existuje přímočarý mechanický postup, viz třeba http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak/automaty/ .

Až si ujasníš, jak to funguje, tak je ovšem potřeba vymyslet tu reverzi a to spojení jazyků.

Vojta

#3 04. 12. 2013 19:42

zotac
Reputace:   

↑ vojta_vorel: Dobrý den, děkuji z Váš příspěvek. Příklad se mi již podařlo vyřešit a to následovně.
1) Gramatiky G1 a G2 jsem převedl do regulárního tvaru.
2) Díky kroku jedna již bylo možné sestavit automaty
3) Automat ke G2 jsem udělal reverzní (přehození počátečních a koncových stavů a přehození směru hran)
4) G1 a G2 reverzní jsem spojil e-hranami (všechny koncové stavy G1 jsem spojil e-hranami s všemi počátečními stavy G2 reverzní)

#4 05. 12. 2013 08:41

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Ahoj

Omlouvám se, nevšiml jsem si, že jsou tvoje gramatiky regulární a že tedy půjde udělat konečný automat. Já jsem mluvil o postupu, který funguje i pro divočejší gramatiky ale vytváří se divočejší automat. Moje chyba.

To co píšeš rozhodně zní rozumně, souhlasím.
Takže vlastně dobře, že jsem ti nepomoh a mohl sis na to přijít sám, že :)

Vojta

#5 05. 12. 2013 19:14

zotac
Reputace:   

↑ vojta_vorel: Dobrý den, rozhodně se neomlouvejte, slaidy od Vás mě dovedly ke správnému řešení. Takže ještě jednou děkuji :)

Zápatí