Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2013 03:18

zotac
Reputace:   

Gramatiky

Dobrý den,

mám následující zadání:

Jsou dány tyto gramatiky:

G1:
S -> aaA | bB | e
A -> aaA |bbB | a
B -> baA |abB | b

G2:
S -> baA | abB | B
A -> B | bB | e
B -> babA | abb | e

dále je za úkol sestrojit nedeterministický automat A takový, že L(A) = L(G1) . L(G2)^R

Problém mám hned na začátku. chci napsat automaty akceptující G1 a reverzní G2. Ale nevím jak tyto automaty sestrojit. Nejsem si jist např. u pravidla S -> a. Mám tedy automat nejdříve gramatiku převést do regulárního tvaru? Opravu si zde nevím rady.

Budu vděčný za každý komentář.

Děkuji

#2 02. 12. 2013 12:00

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Gramatiky

↑ zotac: Na sestrojení nedeterministického zásobníkového automatu pro jazyk daný bezkontextovou gramatikou existuje přímočarý mechanický postup, viz třeba http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak/automaty/ .

Až si ujasníš, jak to funguje, tak je ovšem potřeba vymyslet tu reverzi a to spojení jazyků.

Vojta

#3 04. 12. 2013 19:42

zotac
Reputace:   

↑ vojta_vorel: Dobrý den, děkuji z Váš příspěvek. Příklad se mi již podařlo vyřešit a to následovně.
1) Gramatiky G1 a G2 jsem převedl do regulárního tvaru.
2) Díky kroku jedna již bylo možné sestavit automaty
3) Automat ke G2 jsem udělal reverzní (přehození počátečních a koncových stavů a přehození směru hran)
4) G1 a G2 reverzní jsem spojil e-hranami (všechny koncové stavy G1 jsem spojil e-hranami s všemi počátečními stavy G2 reverzní)

#4 05. 12. 2013 08:41

vojta_vorel
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Ahoj

Omlouvám se, nevšiml jsem si, že jsou tvoje gramatiky regulární a že tedy půjde udělat konečný automat. Já jsem mluvil o postupu, který funguje i pro divočejší gramatiky ale vytváří se divočejší automat. Moje chyba.

To co píšeš rozhodně zní rozumně, souhlasím.
Takže vlastně dobře, že jsem ti nepomoh a mohl sis na to přijít sám, že :)

Vojta

#5 05. 12. 2013 19:14

zotac
Reputace:   

↑ vojta_vorel: Dobrý den, rozhodně se neomlouvejte, slaidy od Vás mě dovedly ke správnému řešení. Takže ještě jednou děkuji :)

Zápatí