Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím :)
potřebovala bych pomoct s následujícím příkladem, vůbec s tím nemůžu hnout - určete rovnici tečny ke křivce zadané parametricky:
x = 16 cos 4t
y = 8 sin 2t
T = [1;6]
Teoreticky bych asi měla dosadit za x a y souřadnice T a dopočítat hodnotu parametru t, ale nějak se nemůžu rozjet, už mám asi dost a prostě mi to nemyslí. Pak bych asi měla zderivovat ty parametricky zadané rovnice, do těch pak dosadit hodnotu parametru t. A pomocí těch výsledků mám směrnici a vlastně můžu napsat tu rovnici tečny. Chápu to správně? Můžete mi s tím někdo plz pomoct?
Díky moc.
↑ matzilla:
Keď to budeš chápať ako usporiadané dvojice:
Potom aj:
Teda chápem x,y ako funkcie:
Tečný vektor bude potom:
↑ lukaszh:
díky, ale jak zjistím hodnotu parametru t? Promiň, už mi to nemyslí :-(
↑ matzilla:
Do těch parammetrických rovnic si za x a y dosaď bod T, vyjádři z rovnic t (mělo by asi stačit jen z jedné ovnice, ale z obou si to zkontroluješ lépe .)), pak zderivuješ a dosadíš - snad ;)
↑ O.o:
jj, tohle samozřejmě chápu, ale nejsem schopná z toho dostat něco použitelnýho :-( Jinými slovy - prostě nemůžu dostat z těch rovnic nějaké použitelné t. Postup pro získáí tej rovnice tečny znám, chápu atd. - zasekla jsem se na osudovém t. Až se vyspím, asi se zasměju, ale zkoušku mám bohužel ráno :-(
↑ matzilla:
dosadím t:
1 = 16cos(4t)
1/16 = cos(4t)
arcos(1/16) = 4t => t = arccos(1/16) / 4
Pro y je to obdobné.
Stránky: 1