Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady s tímto zadáním:
Rozhodněte, kolik řešení má v oboru reálných čísel nelineární rovnice. Své rozhodnutí zdůvodněte a definujte intervaly
tak, aby každý z nich obsahoval právě jedno řešení.
Rovnice které se mají vyšetřit jsou:

Z internetu jsem vyčetl že se mají najít body nespojitosti funkce i zderivované funkce ale nějak se v tom ztrácím. Mohl by mi někdo popsat detailnější způsob řešení? Díky
Zdravím,
v případě první rovnice
můžeš vycházet z vlastností funkce sinus. Jaký obor hodnot má a jaký to bude mít vliv na počet řešení rovnice?
v případě druhé rovnice můžeš rovnici upravit tak abys porovnával 2 funkce, co znáš (zde logaritmickou a exponenciální):
Z takového tvaru se podaří odvodit počet řešení? Je jasné chování funkcí?
Z internetu jsem vyčetl že se mají najít body nespojitosti funkce i zderivované funkce
To by chtělo doplnit odkazem (určitě definiční obory funkce třeba použit + derivace může prospět k nalezení řešení, ale v odkazu bude více jasné, jak to bylo myšleno). Úplně ideální je odkaz na Váš studijní materiál - bude jasné, jak podrobné zdůvodnění má být. Děkuji za upřesnění.

Zdravím vás, takový menší návod - http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 99#p334199
↑ Jan Jícha:
Také zdravím a děkuji, to bude kolegovi určitě více k užitku (přímo od zdroje) :-)
Díky všem, především za ten odkaz. Když se snažím ten postup aplikovat na rovnici
tak nějak nemůžu vyčíst výsledek.
Definičním oborem je
.
Derivace
, když jí položím nule tak
- cosinus je nulový v 
Dosadím do 
Mám souřadnice stacionárního bodu ![kopírovat do textarea $A[\frac{\pi }{2};1]$](/mathtex/9c/9c510b0626ff2b4c707a08d2c24481a5.gif)
Druhá derivace 
- po dosazení x souřadnice A
a v tuhle chvíli jsem trošku zmatený, mohl by mi někdo vysvětlit k čemu jsem se dostal?
alste napsal(a):
a v tuhle chvíli jsem trošku zmatený, mohl by mi někdo vysvětlit k čemu jsem se dostal?
to také nevím. Já jsem předpokládala, že pro
je dostačující viz ↑ příspěvek 2:. Ale snad by jsi mohl "svou cestou" prokázat, že funkce sin(x) má maximum y=1 a minimum y=-1, pokud je třeba procvičit celý postup (ovšem s porozuměním účelu jednotlivých kroků).
Jinak kosinus je nulový v
, 
Pokud je obor hodnot fce sinus
tak
nemá řešení? Je to správně?
V rámci snahy o pochopení jsem našel ještě jeden příklad a sice:
můj výpočet je následující:
Definiční obor fce je 

Derivaci položím 0
a tady wolframalpha říká že je výsledek
, ovšem mě vychází 
po dosazení
dostanu že
.
V čem dělám chybu?
rozdělila
na
a
.
R nemohla rozdělit, jelikož def. obor byl (0, +oo).
Pokud jsem nic nepřehlédla, na def. oboru máme jeden extrém (minimum) v
, pokud hodnota funkce v tomto bodě je přesně stejná, jako pravá strana rovnice, potom ano, je to jediné řešení na celém def. oboru (to už mi vyšlo stejně).