Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 12. 2013 22:10

alste
Zelenáč
Škola: ZČU
Pozice: Student
Reputace:   

Nelineární rovnice

Zdravím, nevím si rady s tímto zadáním:
Rozhodněte, kolik řešení má v oboru reálných čísel nelineární rovnice. Své rozhodnutí zdůvodněte a de finujte intervaly $I_{k}\subset \mathbb{R}$ tak, aby každý z nich obsahoval právě jedno řešení.
Rovnice které se mají vyšetřit jsou:

$\sin x = 8$

$5\ln x + 3 * 5^{x} = -2$

Z internetu jsem vyčetl že se mají najít body nespojitosti funkce i zderivované funkce ale nějak se v tom ztrácím. Mohl by mi někdo popsat detailnější způsob řešení? Díky

#2 07. 12. 2013 00:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Nelineární rovnice

Zdravím,

v případě první rovnice $\sin x = 8$ můžeš vycházet z vlastností funkce sinus. Jaký obor hodnot má a jaký to bude mít vliv na počet řešení rovnice?

v případě druhé rovnice můžeš rovnici upravit tak abys porovnával 2 funkce, co znáš (zde logaritmickou a exponenciální):

$3\cdot 5^{x}+2=-5\ln x$ Z takového tvaru se podaří odvodit počet řešení? Je jasné chování funkcí?

Z internetu jsem vyčetl že se mají najít body nespojitosti funkce i zderivované funkce

To by chtělo doplnit odkazem (určitě definiční obory funkce třeba použit + derivace může prospět k nalezení řešení, ale v odkazu bude více jasné, jak to bylo myšleno). Úplně ideální je odkaz na Váš studijní materiál - bude jasné, jak podrobné zdůvodnění má být. Děkuji za upřesnění.

#3 07. 12. 2013 00:50

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Zdravím vás, takový menší návod - http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 99#p334199

#4 07. 12. 2013 01:02

jelena
Jelena

↑ Jan Jícha:

Také zdravím a děkuji, to bude kolegovi určitě více k užitku (přímo od zdroje) :-)

#5 07. 12. 2013 11:34 — Editoval alste (07. 12. 2013 11:54)

alste
Zelenáč
Reputace:   

Díky všem, především za ten odkaz. Když se snažím ten postup aplikovat na rovnici $\sin x = 8$ tak nějak nemůžu vyčíst výsledek.
Definičním oborem je $\mathbb{R}$.
Derivace $f'(x) = cos x$, když jí položím nule tak $cos x = 0$ - cosinus je nulový v $\frac{\pi }{2}$
Dosadím do $f(\frac{\pi }{2})=sin\frac{\pi }{2} = 1$
Mám souřadnice stacionárního bodu $A[\frac{\pi }{2};1]$
Druhá derivace $f''(x)=-sin x$
$f''(\frac{\pi }{2})=-sin \frac{\pi }{2}=-1$ - po dosazení x souřadnice A

a v tuhle chvíli jsem trošku zmatený, mohl by mi někdo vysvětlit k čemu jsem se dostal?

#6 07. 12. 2013 13:00

jelena
Jelena

alste napsal(a):

a v tuhle chvíli jsem trošku zmatený, mohl by mi někdo vysvětlit k čemu jsem se dostal?

to také nevím. Já jsem předpokládala, že pro $\sin x = 8$ je dostačující viz ↑ příspěvek 2:. Ale snad by jsi mohl "svou cestou" prokázat, že funkce sin(x) má maximum y=1 a minimum y=-1, pokud je třeba procvičit celý postup (ovšem s porozuměním účelu jednotlivých kroků).

Jinak kosinus je nulový v $\frac{\pi }{2}+k\pi$, $k \in \mathbb{Z}$

#7 08. 12. 2013 00:02

alste
Zelenáč
Reputace:   

Pokud je obor hodnot fce sinus $<-1;1>$ tak $\sin x = 8$ nemá řešení? Je to správně?
V rámci snahy o pochopení jsem našel ještě jeden příklad a sice:
$x\ln (3x)=-\frac{1}{3e}$
můj výpočet je následující:
Definiční obor fce je $x > 0 \Rightarrow D(f)=(0;\infty )$
$f'(x) = \ln (3x) + 1$
Derivaci položím 0 $f'(x) = \ln (3x) + 1 = 0$ a tady wolframalpha říká že je výsledek $\frac{1}{3e}$, ovšem mě vychází $\frac{-e}{3}$
po dosazení $\ln (3x)=-ln(e)$ dostanu že $3x = -e \Rightarrow x = \frac{-e}{3}$.
V čem dělám chybu?

#8 08. 12. 2013 00:45

jelena
Jelena

↑ alste:

ano, ohledně $\sin x = 8$ závěr v pořádku.

V úloze $x\ln (3x)=-\frac{1}{3e}$ je po tomto kroku: $\ln (3x)=-\ln(e)$ chyba v použití pravidel počítání s log, má být ještě krok: $\ln (3x)=\ln (e^{-1})$ je to vidět? Děkuji.

#9 08. 12. 2013 11:21

alste
Zelenáč
Reputace:   

Ano, už to vidím, děkuji. 
V mém příkladu $x\ln (3x)=-\frac{1}{3e}$ mi hodnota $\frac{1}{3e}$ rozdělila $\mathbb{R}$ na $(-\infty;\frac{1}{3e})$ a $(\frac{1}{3e};\infty)$.
Pokud vypočtu $f(\frac{1}{3e})=-\frac{1}{3e}$, platí, že má rovnice právě jedno řešení? Děkuji

#10 08. 12. 2013 21:04

jelena
Jelena

rozdělila $\mathbb{R}$ na $(-\infty;\frac{1}{3e})$ a $(\frac{1}{3e};\infty)$.

R nemohla rozdělit, jelikož def. obor byl (0, +oo).

Pokud jsem nic nepřehlédla, na def. oboru máme jeden extrém (minimum) v $x=\frac{1}{3e}$, pokud hodnota funkce v tomto bodě je přesně stejná, jako pravá strana rovnice, potom ano, je to jediné řešení na celém def. oboru (to už mi vyšlo stejně).

Zápatí