Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
ve škole jsme začali brát integrály, a dostali jsme za úkol vypočítat objem tělesa vzniklého rotací v rovinné oblasti ohraničené křivkami. To by nebyl ani až tak problém. Učitel nám ukázal příklad velmi jednoduché. Bohužel v mé zadané práci se po mě nejdříve žádá nejspíš upravit rovnice. Nejsem moc dobrej v matice a nenapadá mě co s tím.
Mohl by mi prosím někdo pomoct s určením dvou funkcí, které pak vložím do grafu a budu moct dál z toho vycházet ?[/img]
↑ FILIPSN007:
Dobrý den, řekl bych, že se po Vás prakticky žádné úpravy nevyžadují:
Rotuje obrazec ohraničený křivkami $y = \sqrt{16-x^2}, y = 0 (tzn. půlkružnice nad osou x),
integrujete od x = -3 do x = 2.
Viz Odkaz
↑ FILIPSN007:
Zdravím také.
Ony křivky v uvedeném pořadí jsou
(1) "horní" půloblouk jisté kružnice,
(2) přímka kolmá k ose x a protínající ji v bodě x = -3 ,
(3) přímka kolmá k ose x a protínající ji v bodě x = 2,
(4) osa x .
Tyto křivky společně ohraničují obrazec, jehož rotací okolo osy x vznikne naše těleso. Jde o kouli, z níž jsou "po stranách"
odříznuty dvě kulové úseče určené přímkami (2), (3).
Pro dosazení do integrálního vzorce pro objem tělesa vzniklého rotací obrazce okolo osy x bude směrodatná funkce,
jejímž grafem je (1) . Z (2) a (3) dostaneme integrační meze.
(Že křivkou (4) je osa x znamená, že v tělese nebude žádná dutina, proto se tato podmínka ve výpočtu přímo neuplatní.)

Díky, to je ono. Asi bych na to přišel, ale ještě by mi to nějakou dobu trvalo.
Už bych chtěl jenom poprosit o kontrolu, zda jsem to správně zapsal do vzorce, zintegrováno pomocí wxMaxima.
Zdravím,
také bych zvolila stejný vzorec pro rotaci okolo x, případně odkaz. Výsledek integrování mi vyšel stejně, WA také souhlasí. Lze považovat za vyřešené? Děkuji.

JJ vyřešeno, moc děkuji :)