Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím Vás, mohl by mi někdo poradit, v čem dělám chybu při řešení tohoto příkladu? Mám určit
tak, aby dimenze lineárního obalu skupiny vektorů
byla rovna dvěma. Postupoval jsem takto:
a úpravami jsem dospěl k této výsledné matici (násobil jsem druhý řádek třemi a přičetl k němu první a poté jsem ke třetímu řádku přičetl první)
a zde bych řekl, že dimenze lineárního obalu bude rovna dvěma pro
, ovšem ve výsledcích je uvedeno, že dimenze je rovna dvěma pro
. kde dělám chybu?
↑ Kája2:
Ahoj. Tu matici bych si napsal ve tvaru
, částečně provedená GEM z toho udělá
.
Lin. prostor generovaný druhým a třetím řádkem má vždy dimensi 1 . Odtud plyne správnost oficiálního řešení.
Tvůj postup vede k témuž výsledku, avšak z té matice jsi ho nevyčetl, nalezl jsi pouze některá řešení.
↑ Rumburak:
děkuji moc ;-) a mohl bys mi, prosím, říci, kde mám tu chybu?Na první pohled to teďka nevidím.
↑ Kája2:
Chubu máš v nesprávném vyhodnocení situace.
V "Tvé" finální matici platí totéž co v té "mé" - poslední dva řádky generují prostor P(a), který vždy má dimensi 1, protože např.:
- bude-li jeden z těchto dvou vektorů nulový, pak druhý určitě nulový nebude ,
- budou-li oba nenulové, pak jeden každý z nich bude nenulovým násobkem zbývajícího.
Dále je zřejmé, že první řádek Tvé finální matice nepatří do prostoru P(a), takže řádkový modul celé finální matice
má dimensi o 1 vetší než prostor P(a).
Že finální matice má stejnou hodnost jako ta původní, je jasné.
Stránky: 1