Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2013 14:35

Kája2
Reputace:   

Dimenze lineární obalu

Ahoj, prosím Vás, mohl by mi někdo poradit, v čem dělám chybu při řešení tohoto příkladu? Mám určit $a\in \mathbb{R}$ tak, aby dimenze lineárního obalu skupiny vektorů $<(-3,a),(1,1),(3,a)>$ byla rovna dvěma. Postupoval jsem takto:$\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}
    -3 & a &\\
    1 & 1  \\
    3 & a  
    \end{array} \right)$ a úpravami jsem dospěl k této výsledné matici (násobil jsem druhý řádek třemi a přičetl k němu první a poté jsem ke třetímu řádku přičetl první)$\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}
    -3 & a &\\
    0 & 3+a  \\
    0& 2a  
    \end{array} \right)$ a zde bych řekl, že dimenze lineárního obalu bude rovna dvěma pro $a=0\vee a=-3$, ovšem ve výsledcích je uvedeno, že dimenze je rovna dvěma pro $a\in \mathbb{R}$. kde dělám chybu?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 17. 12. 2013 16:12 — Editoval Rumburak (17. 12. 2013 16:23)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Dimenze lineární obalu

↑ Kája2:

Ahoj.  Tu matici bych si napsal ve tvaru

$\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}  1  ,& 1\\  3  ,& a\\-3  ,& a\end{array} \right)$ ,  částečně provedená GEM z toho udělá $\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}  1  ,& 1\\  0  ,& a - 3\\  0  ,&a+3\end{array} \right)$ .

Lin. prostor generovaný druhým a třetím řádkem má vždy dimensi 1 .  Odtud plyne správnost oficiálního řešení.
Tvůj postup vede k témuž výsledku, avšak z té matice jsi ho nevyčetl, nalezl jsi pouze některá řešení.

#3 17. 12. 2013 16:21

Kája2
Reputace:   

↑ Rumburak:
děkuji moc ;-) a mohl bys mi, prosím, říci, kde mám tu chybu?Na první pohled to teďka nevidím.

#4 17. 12. 2013 16:41

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Kája2:

Chubu máš v nesprávném vyhodnocení situace.

V "Tvé" finální matici platí totéž co v té "mé" -  poslední dva řádky generují prostor P(a), který vždy má dimensi 1, protože např.:
-  bude-li jeden z těchto dvou vektorů nulový, pak druhý určitě nulový nebude ,
-  budou-li oba nenulové, pak jeden každý z nich bude nenulovým násobkem zbývajícího.

Dále je  zřejmé, že první řádek Tvé finální matice nepatří do prostoru  P(a), takže řádkový modul celé finální matice
má dimensi o 1 vetší než prostor P(a).

Že finální matice má stejnou hodnost jako ta původní, je jasné.

#5 17. 12. 2013 17:43

Kája2
Reputace:   

↑ Rumburak:
Jo takto.Děkuji moc!! ;-)

Zápatí