Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2013 14:35

Kája2
Reputace:   

Dimenze lineární obalu

Ahoj, prosím Vás, mohl by mi někdo poradit, v čem dělám chybu při řešení tohoto příkladu? Mám určit $a\in \mathbb{R}$ tak, aby dimenze lineárního obalu skupiny vektorů $<(-3,a),(1,1),(3,a)>$ byla rovna dvěma. Postupoval jsem takto:$\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}
    -3 & a &\\
    1 & 1  \\
    3 & a  
    \end{array} \right)$ a úpravami jsem dospěl k této výsledné matici (násobil jsem druhý řádek třemi a přičetl k němu první a poté jsem ke třetímu řádku přičetl první)$\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}
    -3 & a &\\
    0 & 3+a  \\
    0& 2a  
    \end{array} \right)$ a zde bych řekl, že dimenze lineárního obalu bude rovna dvěma pro $a=0\vee a=-3$, ovšem ve výsledcích je uvedeno, že dimenze je rovna dvěma pro $a\in \mathbb{R}$. kde dělám chybu?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 17. 12. 2013 16:12 — Editoval Rumburak (17. 12. 2013 16:23)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Dimenze lineární obalu

↑ Kája2:

Ahoj.  Tu matici bych si napsal ve tvaru

$\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}  1  ,& 1\\  3  ,& a\\-3  ,& a\end{array} \right)$ ,  částečně provedená GEM z toho udělá $\left( \begin{array}{ccc@{\ }r}  1  ,& 1\\  0  ,& a - 3\\  0  ,&a+3\end{array} \right)$ .

Lin. prostor generovaný druhým a třetím řádkem má vždy dimensi 1 .  Odtud plyne správnost oficiálního řešení.
Tvůj postup vede k témuž výsledku, avšak z té matice jsi ho nevyčetl, nalezl jsi pouze některá řešení.

#3 17. 12. 2013 16:21

Kája2
Reputace:   

↑ Rumburak:
děkuji moc ;-) a mohl bys mi, prosím, říci, kde mám tu chybu?Na první pohled to teďka nevidím.

#4 17. 12. 2013 16:41

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Kája2:

Chubu máš v nesprávném vyhodnocení situace.

V "Tvé" finální matici platí totéž co v té "mé" -  poslední dva řádky generují prostor P(a), který vždy má dimensi 1, protože např.:
-  bude-li jeden z těchto dvou vektorů nulový, pak druhý určitě nulový nebude ,
-  budou-li oba nenulové, pak jeden každý z nich bude nenulovým násobkem zbývajícího.

Dále je  zřejmé, že první řádek Tvé finální matice nepatří do prostoru  P(a), takže řádkový modul celé finální matice
má dimensi o 1 vetší než prostor P(a).

Že finální matice má stejnou hodnost jako ta původní, je jasné.

#5 17. 12. 2013 17:43

Kája2
Reputace:   

↑ Rumburak:
Jo takto.Děkuji moc!! ;-)

Zápatí