Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2014 14:57

lucille
Reputace:   

algebra důkaz

ahoj, jsem trošku na štíru s důkazy, můžete někdo napovědět? nechci celý důkaz, jen návod, nebo začátek.

A je ostré uspořádání a B je neostré uspořádání. mám dokázat, že $A\cap B$ je taky ostré.

• (téma jako vyřešené označil(a) lucille)

#2 02. 01. 2014 15:23

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: algebra důkaz

↑ lucille:
Ahoj,
zkusi si relace A a B představit jako matice s indexy prvku z dané množiny, nad kterou je relace definovaná. Prvky jsou jen jedničky a nuly, přičemž platí:

Ostré a neostré uspořádání se zřejmě budou lišit na diagonále, stačí si rozmyslet jak.

No a nakonec si stačí jen představit, jak se chová průnik relací při maticovém pohledu.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 02. 01. 2014 16:10

lucille
Reputace:   

jasně, ostré usp. má na diagonále nuly, neostré jedničky, takže vždycky násobím nuly s jedničkama, tudíž musí vyjít zase nuly, což je ostré uspořádání. díky:-)

můžeš ještě další příklad? dokázat polodistributivitu ve svazu.
(x ∧ z) ∨ (y ∧ z) ≤ (x ∨ y) ∧ z
(x ∧ y) ∨ z ≤ (x ∨ z) ∧ (y ∨ z)
první vztah mám dokázaný ale do toho druhého jsem se nějak zamotala...

#4 02. 01. 2014 16:17

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Pokud máš ten první, tak druhý by měl být k němu duální.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#5 02. 01. 2014 16:37

lucille
Reputace:   

už jsem na to přišla, já jsem na tohle fakt debil:-)

ale mám tu ještě jeden $\forall x\in M\ \ \exists z\in M : x A z \Rightarrow A \circ A^{-1} \supset E$

#6 02. 01. 2014 16:49

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Co to je?

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#7 03. 01. 2014 13:14

lucille
Reputace:   

to je tvrzení které mám dokázat.

ještě se musím vrátit k tomuhle. dokázat že když A je ostré a B neostré uspořádání tak A průnik B je ostré.
↑ Formol:
nebylo mi to uznáno na maticích, protožeje to důkaz pro konečnou množinu, ale tvrzení platí obecně. takže co s tím prosím?

#8 03. 01. 2014 13:59

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ lucille:
Také jsi si to měla na maticích jen představit, kde vlastně budeš hledat slabé místo;-)
Z toho se dostaneš k formálně správnému důkazu tak, že ukážeš, že $A\cap B$ je stále uspořádání (pokud to nemáte jako zavedenou větu) a že ukážeš, že nebude ostré, protože "diagonály".

Důkaz je jednoduchý: Víme, že pro všechny prvky x platí, že $(x,x)\notin A$ (ostré uspořádání je antireflexivní) a že $(x,x) \in B$ (neostré uspořádání je reflexivní) - tím vlastně jen zapisuji jinak ty diagonály, sice myslím, že méně názorně, ale zato bez omezení na konečné množiny. No a z toho je vidět, že $(x,x) \notin A\cap B$.

Co se týče druhého příkladu, tak by bylo na místě uvést, jestli jsou na relaci A kladena ještě nějaká další omezení a jestli E je relace identity. Budu předpokládat, že žádná další omezení nejsou a že E je skutečně identita. Pak si můžeš zase představit inverzi maticově, tj. že matice inverzní relace je vlastně transponovanou maticí relace, v množinovém zápisu:

Triviální, konstatování, že? Ale z něj plyne na první pohled, že $(a,a)\in A\circ A^{-1}$ (dojdeš k němu "oklikou" přes prvek b). No a protože z předpokladů máš zaručeno, že ke každému prvku a existuje nějaký prvek b, se kterým je v relaci, je vlastně zaručeno, že součástí složené relace je identita.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#9 03. 01. 2014 14:39

lucille
Reputace:   

děkuju moc

Zápatí