Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ lucille:
Ahoj,
zkusi si relace A a B představit jako matice s indexy prvku z dané množiny, nad kterou je relace definovaná. Prvky jsou jen jedničky a nuly, přičemž platí:
Ostré a neostré uspořádání se zřejmě budou lišit na diagonále, stačí si rozmyslet jak.
No a nakonec si stačí jen představit, jak se chová průnik relací při maticovém pohledu.
jasně, ostré usp. má na diagonále nuly, neostré jedničky, takže vždycky násobím nuly s jedničkama, tudíž musí vyjít zase nuly, což je ostré uspořádání. díky:-)
můžeš ještě další příklad? dokázat polodistributivitu ve svazu.
(x ∧ z) ∨ (y ∧ z) ≤ (x ∨ y) ∧ z
(x ∧ y) ∨ z ≤ (x ∨ z) ∧ (y ∨ z)
první vztah mám dokázaný ale do toho druhého jsem se nějak zamotala...
to je tvrzení které mám dokázat.
ještě se musím vrátit k tomuhle. dokázat že když A je ostré a B neostré uspořádání tak A průnik B je ostré.
↑ Formol:
nebylo mi to uznáno na maticích, protožeje to důkaz pro konečnou množinu, ale tvrzení platí obecně. takže co s tím prosím?
↑ lucille:
Také jsi si to měla na maticích jen představit, kde vlastně budeš hledat slabé místo;-)
Z toho se dostaneš k formálně správnému důkazu tak, že ukážeš, že
je stále uspořádání (pokud to nemáte jako zavedenou větu) a že ukážeš, že nebude ostré, protože "diagonály".
Důkaz je jednoduchý: Víme, že pro všechny prvky x platí, že
(ostré uspořádání je antireflexivní) a že
(neostré uspořádání je reflexivní) - tím vlastně jen zapisuji jinak ty diagonály, sice myslím, že méně názorně, ale zato bez omezení na konečné množiny. No a z toho je vidět, že
.
Co se týče druhého příkladu, tak by bylo na místě uvést, jestli jsou na relaci A kladena ještě nějaká další omezení a jestli E je relace identity. Budu předpokládat, že žádná další omezení nejsou a že E je skutečně identita. Pak si můžeš zase představit inverzi maticově, tj. že matice inverzní relace je vlastně transponovanou maticí relace, v množinovém zápisu:
Triviální, konstatování, že? Ale z něj plyne na první pohled, že
(dojdeš k němu "oklikou" přes prvek b). No a protože z předpokladů máš zaručeno, že ke každému prvku a existuje nějaký prvek b, se kterým je v relaci, je vlastně zaručeno, že součástí složené relace je identita.