Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2014 21:02

krejzy1
Zelenáč
Škola: FM TUL
Pozice: student
Reputace:   

průmět vektoru ve směru do roviny

Zdravím, potřeboval bych pomoci s tímto příkladem : Napište matici  zobrazení, které vektoru  přiřazuje jeho průmět ve směru (2,0,1) na rovinu x -2y-z=0.

Vím jak sestrojit následně tu matici ale pořádně nevím jak získat ty průměty vektorů v daném směru. Vím že existuje vzorec který mi vypočítá velikost průmětu ve směru, ale já potřebuju jeho souřadnice.  Napadlo mě že vypočítám odchylku mezi tou zadanou rovinou a tím směrem (2,0,1) a následně ty souřadnice průmětu zjistím jako souřadnice vektoru jenž leží v rovině * úhel mezi rovinou a směrem promítáním, ale nejsem si jistý jestli je to dobrý postup?

#2 03. 01. 2014 10:24

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: průmět vektoru ve směru do roviny

Zdravím také. 

Nechť $\vec{a}$ je vektor, který se má předepsaným způsobem promítnout na rovinu $\varrho$ o rovnici $x -2y-z=0$.
Neznámý výsledný vektor označme $\vec{b}$.
Umístěním vektoru $\vec{a}$ do počátku soustavy souřadnic získáme jako jeho "koncový bod" bod $A$ , který bude mít
tytéž souřadnice jako vektor $\vec{a}$.
Nyní bodem $A$ povedeme přímku $m$ rovnoběžnou s vektorem $(2,0,1)$. Průsečíkem přímky  $m$  s rovinou $\varrho$
bude bod $B$, jehož souřadnice budou tytéž jako souřadnice hledaného vektoru $\vec{b}$.

Zápatí