Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2014 21:02

krejzy1
Zelenáč
Škola: FM TUL
Pozice: student
Reputace:   

průmět vektoru ve směru do roviny

Zdravím, potřeboval bych pomoci s tímto příkladem : Napište matici  zobrazení, které vektoru  přiřazuje jeho průmět ve směru (2,0,1) na rovinu x -2y-z=0.

Vím jak sestrojit následně tu matici ale pořádně nevím jak získat ty průměty vektorů v daném směru. Vím že existuje vzorec který mi vypočítá velikost průmětu ve směru, ale já potřebuju jeho souřadnice.  Napadlo mě že vypočítám odchylku mezi tou zadanou rovinou a tím směrem (2,0,1) a následně ty souřadnice průmětu zjistím jako souřadnice vektoru jenž leží v rovině * úhel mezi rovinou a směrem promítáním, ale nejsem si jistý jestli je to dobrý postup?

#2 03. 01. 2014 10:24

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: průmět vektoru ve směru do roviny

Zdravím také. 

Nechť $\vec{a}$ je vektor, který se má předepsaným způsobem promítnout na rovinu $\varrho$ o rovnici $x -2y-z=0$.
Neznámý výsledný vektor označme $\vec{b}$.
Umístěním vektoru $\vec{a}$ do počátku soustavy souřadnic získáme jako jeho "koncový bod" bod $A$ , který bude mít
tytéž souřadnice jako vektor $\vec{a}$.
Nyní bodem $A$ povedeme přímku $m$ rovnoběžnou s vektorem $(2,0,1)$. Průsečíkem přímky  $m$  s rovinou $\varrho$
bude bod $B$, jehož souřadnice budou tytéž jako souřadnice hledaného vektoru $\vec{b}$.

Zápatí