Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nejako je na tomto fóre mŕtvo. Rozhodol som sa preto zadať rozbiehaciu úlohu, ktorá spadá na strednú školu. Predstavme si ulitu. Kto má zlú predstavivosť, tak tu je
Táto ulita ma tú "zázračnú" vlastnosť, že je tvorená polkružnicami. Uvažujme polomer najväčšej (prvej) a označme ho 
Polomer každej nasledujúcej kružnice je daný rekurentným vzťahom
Kde S s indexom k je obsah polkružnice, k-tej v poradí.
Úloha
vyriešená - Olin, halogan
Treba vypočítať dĺžku krivky, ktorá je tvorená špirálou tejto ulity. Osem iterácii tejto špirály je na obrázku. Samozrejme to pokračuje do nekonečna až k pomyselnému bodu na ose x.
↑ lukaszh:
Je to hloupý dotaz, ale jen se chci ujistit, ty dvě kolmé úsečky, které vidím na obrázku jsou souřadnicové osy (x,y), že? -)
Děkuji za odpověď..
↑ O.o:
Mal som to tam nakresliť, ale to "Malování" od Billiho ospravedlňuje všetko :) Áno, ide o súradnicové osi x,y. A tam kde sa pretínajú, to je počiatok Oxy.
↑ lukaszh:
Ďakujem ... doufám, že jsem trefil poděkování správně -).
Ráno si to opíši a budu dumat cestou do školy - já se v tomhle asi moc nechytám, trvalo mi pět minut než jsem myšlenky z integrálů převedl na jednodušší záležitosti u obrazců (asi mi ve škole postupně vymývají mozek.)), když nic nepřijde využiji nápovědu a pak i druhou! :).
EDIT:
Tak já tedy nevím, mohl bych poprosit o nějaký správný směr (já jsem se nějak nedostal nikam .))?