Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
potřeboval bych prosím od základu pomoci s výpočtem překryvového integrálu mezi orbitaly:
a
Je to na mě už trošku příliš
Zdravím,
předpokládám, že v tom bude hodně konstant, co půjdou před integrál. Předpokládám, že překryvový integrál máte definován nějak tak:
(ještě přes nějakou oblast). Přidej, prosím, materiál, jak máte překryvový integrál (ale podívám se později, nebo někdo z kolegů). Děkuji.

↑ jelena:
Překryvový integrál máme v přednášce pouze definovaný jako:
A to je vše, co v přednášce je. Proto absolutně nevím, jak počítat.
↑ Nanoliquid:
děkuji, pokud těch materiálů tak málo, tak jsou 2 možnosti - buď jsou orbitaly tak zadány, že výsledek je jasný ze zadání (ale to teď neřeknu, jak je jednoznačné, že máme orbitaly
a
). Nebo, že můžeš rovnou dosadit do zápisu integrálu, jak navrhuji v předchozím příspěvku.
Zkus projít ještě materiály z kvantové mechaniky (z fyzikální chemie), nebo kolegové něco navrhnout. Tato úloha je v nějaké řadě obdobných úloh? Děkuji.

Pokusím se, ale nevím no... Jinak je to úloha, kterou bychom měli umět spočítat ke zkoušce.
↑ Nanoliquid:
Zdravím a děkuji za upřesnění, omlouvám se za nepozornost, ale teď jsem si všimla, že dolní indexy jsou jinak
(ne x, x, jako ↑ příspěvek 4): Plyne z toho, že překryv není možný a integrál se bere za 0? Děkuji.

No je možné, že to tak bude, ale stejně to budu muset dokázat výpočtem.

↑ Nanoliquid:
Jestli se nepletu, tak jde o to spočítat skalární součin dvou vlnových funkcí, tedy
ten integrál kosinu přes periodu je nula a proto celý integrál je nulový.

Ale proč je tedy ve vzorci jedna funkce komplexně sdružená ?

↑ Nanoliquid:
Protože vlnová funkce je obecně komplexní funkce. V těchto případech je zrovna reálná, ale obecně to tak není.

Děkuji za pomoc :). Bylo mi vysvětleno, že celý integrál se v podstatě rozdělí dle proměnných.

Integroval jsem trošičku jinak (s užitím jakobiánu: 
:
s tím, že druhý integrál vychází 0, takže problém je vyřešen :)
Tedy, pokud je to správně ?
Děkuji