Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit s tímto příkladem: " S použitím Avogardova čísla určete hmotnost atomu vodíku
a hmotnost dusíku
". Našla jsem si, že Avogardova konstanta je
=6,023
. Potom jsem našla nějaký vzoreček pro výpočet "látkového množství", což nevím, jestli je to ten, který k tomuto příkladu potřebuji, vzoreček: n=
, ale jak vypočítat N a tedy celý příklad jinak nevím. Ocenila bych Vaši pomoc, předem děkuji za všechny rady.
↑ thriller:vůbec nevím jak tu molární hmotnost zjistit
↑ Dada11:
Zdravím,
v Avogadro. číslu je drobný překlep 6,023. Relativní atomová hmotnost (kterou v tomto případě potřebuješ dle zadání) lze najít přímo ve Tvém zápisu (viz odkaz):
drobný rozdíl oproti tabulkové hodnotě je dán, že to tohoto zápisu nejsou započteny hmotnosti elektronů (můžeš to počíst podrobněji), ale zápis, který máš v zadání jasně určuje, který izotop je zadán k výpočtu. Dále je postup dle kolegy, jen vzorec k výpočtu hmotnosti atomu bude 
Z jakých materiálů, prosím, studuješ, když máš takové nálezy: "Potom jsem našla nějaký vzoreček pro výpočet..."? Děkuji.