Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2014 15:47

Dada11
Zelenáč
Reputace:   

Určení hmotnosti atomu s použitím Avogardova čísla

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit s tímto příkladem: " S použitím Avogardova čísla určete hmotnost atomu vodíku $_1^1H$ a hmotnost dusíku $_7^{14}N$ ". Našla jsem si, že Avogardova konstanta je $N_{A}$=6,023$\cdot $$10^{23}$. Potom jsem našla nějaký vzoreček pro výpočet "látkového množství", což nevím, jestli je to ten, který k tomuto příkladu potřebuji, vzoreček: n=$\frac{N}{N_{A}}$ , ale jak vypočítat N a tedy celý příklad jinak nevím. Ocenila bych Vaši pomoc, předem děkuji za všechny rady.

#2 09. 01. 2014 16:13

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: Určení hmotnosti atomu s použitím Avogardova čísla

Pokud znáš molární hmotnosti, pak hmotnost jednoho atomu je podíl molární hmotnosti a avogadrovy konstatny $m=\frac{M_{m}}{N_{A}}$.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#3 21. 01. 2014 13:17

Dada11
Zelenáč
Reputace:   

↑ thriller:vůbec nevím jak tu molární hmotnost zjistit

#4 21. 01. 2014 16:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Dada11:

Zdravím,

v Avogadro. číslu je drobný překlep 6,023. Relativní atomová hmotnost (kterou v tomto případě potřebuješ dle zadání) lze najít přímo ve Tvém zápisu (viz odkaz):

$_1^1H$
$_7^{14}N$

drobný rozdíl oproti tabulkové hodnotě je dán, že to tohoto zápisu nejsou započteny hmotnosti elektronů (můžeš to počíst podrobněji), ale zápis, který máš v zadání jasně určuje, který izotop je zadán k výpočtu. Dále je postup dle kolegy, jen vzorec k výpočtu hmotnosti atomu bude  $m=\frac{A_{r}}{N_{A}}$

Z jakých materiálů, prosím, studuješ, když máš takové nálezy: "Potom jsem našla nějaký vzoreček pro výpočet..."? Děkuji.

Zápatí