Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2014 09:46

pan Hole
Zelenáč
Reputace:   

Optimalizační úloha - vázané extrémy

Ze všech trojúhelníků s daným obvodem $o = a +b +c$ se má vybrat ten s největším obsahem. Není žádné překvapení, že to bude rovnostranný trojúhelník s délkami stran $o/3$. Ovšem má se na to přijít pomocí vázaného extrému užitím Heronova vzorce.

Takže bych to viděl tak, že půjde o hledání extrému funkce $S = \sqrt{s (s-a) (s-b) (s-c)}$ s vazbou $o = 2s = a+b+c$. Obvyklý postup pomocí Lagrangeových multiplikátorů je tento:

$\Phi =  \sqrt{s (s-a) (s-b) (s-c)} + \lambda (a+b+c-2s) =0$,

přičemž tato škaredá funkce se pak parciálně derivuje atd. Abych si to zjednodušil, napadlo mě tu vazbu zarvat přímo do funkce pro obsah. Výsledkem je jiná varianta Heronova vzorce

$S = \frac{1}{4}\sqrt{2(a^2 b^2+a^2c^2+b^2c^2)-(a^4+b^4+c^4)}$,

u které bych teď hledal extrém jako u klasické funkce více proměnných. Po zderivování z toho vyjdou zlomky se strašidelným jmenovatelem, který ale není důležitý (derivace se položí rovny nule, jmenovatel nulový být nemůže) a čitatelé jsou popořadě $a(-a^2+b^2+c^2)$, $b(a^2-b^2+c^2)$, $c(a^2+b^2-c^2)$. Pokud je položím rovny nule, řešením soustavy dostávám jediné kořeny $a = b = c = 0$, což moc nevypadá jako trojúhelník s maximálním obsahem... Celé mi to přijde zbytečně složité, nepřehlédl jsem někde nějakou jednoduchou cestu?

#2 19. 01. 2014 10:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Optimalizační úloha - vázané extrémy

Zdravím,

dosazování jsem nekontrolovala, ale pokud je zadáno 2s, potom bych se snažila ve vyjádření $s$ zachovat (aby zůstala zadaná vazba) a dosazovat např. $a=2s-b-c$ do $S = \sqrt{s (s-a) (s-b) (s-c)}$, $b=x$, $c=y$ pro přehlednost, že funkce $f(x, y)$. Nebude to více použitelné? Děkuji.

Zápatí