Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2014 09:46

pan Hole
Zelenáč
Reputace:   

Optimalizační úloha - vázané extrémy

Ze všech trojúhelníků s daným obvodem $o = a +b +c$ se má vybrat ten s největším obsahem. Není žádné překvapení, že to bude rovnostranný trojúhelník s délkami stran $o/3$. Ovšem má se na to přijít pomocí vázaného extrému užitím Heronova vzorce.

Takže bych to viděl tak, že půjde o hledání extrému funkce $S = \sqrt{s (s-a) (s-b) (s-c)}$ s vazbou $o = 2s = a+b+c$. Obvyklý postup pomocí Lagrangeových multiplikátorů je tento:

$\Phi =  \sqrt{s (s-a) (s-b) (s-c)} + \lambda (a+b+c-2s) =0$,

přičemž tato škaredá funkce se pak parciálně derivuje atd. Abych si to zjednodušil, napadlo mě tu vazbu zarvat přímo do funkce pro obsah. Výsledkem je jiná varianta Heronova vzorce

$S = \frac{1}{4}\sqrt{2(a^2 b^2+a^2c^2+b^2c^2)-(a^4+b^4+c^4)}$,

u které bych teď hledal extrém jako u klasické funkce více proměnných. Po zderivování z toho vyjdou zlomky se strašidelným jmenovatelem, který ale není důležitý (derivace se položí rovny nule, jmenovatel nulový být nemůže) a čitatelé jsou popořadě $a(-a^2+b^2+c^2)$, $b(a^2-b^2+c^2)$, $c(a^2+b^2-c^2)$. Pokud je položím rovny nule, řešením soustavy dostávám jediné kořeny $a = b = c = 0$, což moc nevypadá jako trojúhelník s maximálním obsahem... Celé mi to přijde zbytečně složité, nepřehlédl jsem někde nějakou jednoduchou cestu?

#2 19. 01. 2014 10:36

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Optimalizační úloha - vázané extrémy

Zdravím,

dosazování jsem nekontrolovala, ale pokud je zadáno 2s, potom bych se snažila ve vyjádření $s$ zachovat (aby zůstala zadaná vazba) a dosazovat např. $a=2s-b-c$ do $S = \sqrt{s (s-a) (s-b) (s-c)}$, $b=x$, $c=y$ pro přehlednost, že funkce $f(x, y)$. Nebude to více použitelné? Děkuji.

Zápatí