Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2014 14:39

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Korelace tří veličin

Ahoj,
dostal jsem se k následujícímu problému a nějak mi to po pondělku nemyslí. Mohl by mě někdo, prosím, nakopnout do správného směru úvah?

Problém: Mám tři veličiny E1, E2 a D, prakticky jsou E1 a E2 řadou zjednodušení zatížené odhady teoretické hodnoty D. Podle publikovaných výsledků bývá Pearsonův korelační koeficient mezi E1 a D i mezi E2 a D v nejhorším případě 0.8. Můžu pouze na základě této znalosti učinit nějaký smysluplný odhad nejhoršího možného korelačního koeficientu mezi E1 a E2?

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

• (téma jako vyřešené označil(a) Formol)

#2 20. 01. 2014 15:18

Brano
Reputace:   231 

Re: Korelace tří veličin

Uz som tu take podobne riesil
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=50398
prispevok #4

#3 20. 01. 2014 15:30

Formol

Děkuji, skutečně mi vychází korelace na dolní hranici - a obával jsem se, že jsem udělal chybu v experimentu.

#4 20. 01. 2014 15:39

Brano

bohuzial ak pouzijes ten vzorec co mi tam vysiel, tak len z toho co si zadal nevies povedat nic, lebo ak
$p=q$ tak moze nadobudat cokolvek z $[2p^2-1,1]$ a ak
$p=-q$ tak moze nadobudat cokolvek z $[-1,1-2p^2]$

teda ak $p,q\in [-k,k]$ tak vysledny koeficient je cokolvek z $[-1,1]$ - teda cokolvek

#5 20. 01. 2014 17:09

Formol

↑ Brano:
Děkuji za upozornění, špatně jsem se vyjádřil, tohle pro mě je "jen" kontrola smysluplnosti výsledků. Korelační koeficient E1 a E2 mi vyšel poměrně nízký a tak jsem se obával, že to signalizuje chybu. Díky tvému postupu ale vím, že mám stále v principu možný výsledek. Dokonce je to jistým způsobem vítaný výsledek, ale to už by bylo zabíhání do detailů, které nejsou moc matematické (není to tajné, takže pokud by tě to zajímalo, můžu se rozepsat).

#6 20. 01. 2014 17:18

Brano

↑ Formol:
mna statisticke analyzy nejak extra nebavia, takze nemusis pisat kde to vzniklo.

ja som ten druhy prispevok zacal pisat este predtym ako som si vsimol tvoju odpoved, ze to uz bolo dostatocne

a vyzera ze som asi aj tak zle interpretoval "v nahorsom pripade 0.8" lebo to asi znamenalo
$p,q\in [0.8,1]$ a nie $p,q\in [-0.8,0.8]$ ze?

#7 20. 01. 2014 17:40

Formol

↑ Brano:
Ano, oba korelační koeficienty jsou kladné. Tím v nejhorším případě jsem myslel tak, že bylo publikováno několik měření a korelační koeficient nevyšel nikdy menší než 0.8.

Zápatí