Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, prosím o radu, nejsem si jistá, jestli to chápu dobře. Zadání:
Výpočet obou bází je mi jasný, bod B, který je obrazem bodu A má teda souřadnice [-1,1]. Bázové vektory sdružené báze (s horními indexy) budou tečnami ke křivkám, což je v tomhle případě parabola a přímka, v bodě B. Je to tak? A teď si nejsem úplně jistá, jestli jsem správně nakreslila tu parabolu a bázové vektory.. Křivka q1 v soustavě je přímka rovnoběžná s osou r1 a procházející bodem B, křivka q2 je parabola, která má počátek v bodě B a vypadá jako klasická parabola . Tečné vektory - báze vycházejí , ale do obrázku nesedí.
podla mna by to malo byt takto:
a - teda
a cize v bode je to co v tvojom znaceni zodpoveda
kovariantna baza: a a kontravariantnu bazu dostaneme ak invertujeme zodpovedajucu maticu - t.j.
teda
kovariantna baza: a .
EDIT: zle som predtym odcital bazu z matice - teraz je to snad ok.
PS: ale dlho som sa geometrii nevenoval, tak mozem uz mat popletene co je kovariantny a co kontravariantny
resp. este som si uvedomil, ze mi zo zadania nie je uplne jasne, ci sa tym mysli bazu "r-iek" v priestore "q-ciek" alebo naopak - ja som robil to prve.
Přispěju obrázkem. Pokud uděláme pravoúhlou soustavu r1 (doprava) a r2 (nahoru), pak pokd zafixujeme q1=K dostaneme rovnice:
r2=(r1-K)^2 / 4
tj. parabolu, co prochází B(-1,1) s vrcholem (0,1/4) (K=1).
Druhá křivka vzniklá zafixováním q2=L je r2=L, r1=Q1-2L. Tj. přímka rovnoběžná s r1. Ne tolik formální cestou pak vyjdou složky báze tečné k právě jmenovaným křivkám. Pro q2- konst je to (1,0) vůči bázi r2 a r1.
A pro tečnu k parabole- klasickou derivací- 2r1/4. To v bodě r1=-1 dá -1/2. Vektor je potom (1, -1/2). Tyto vektory mohou být násobeny nenulovou konstantou => různost výsledků. Mě tento výsledek odpovídá Branově kovariantní bázi.
Jinak si myslím, že se to prakticky dělá přes Jakobián (ten dá asi i jednoznačnou velikost vektorů)- ale zas tak dobře tomu nerozumím. Plus se mi taky plete, co je ko- a co kontra.
↑ grizzlybear:
To ze mame rozne vysledky je presne kvoli tomu co som pisal uplne na konci - tie vektory ako mam ja by ti vysli, keby si najprv fixoval a hybal s - a nakreslil to v rovine a potom fixoval a hybal s - zatial co ty si fixoval a hybal s - a nakreslil to v rovine a potom fixoval a hybal s .
No a to co sa mne zo zadania nezda uplne jasne je to, ze ci sa tym mysli to co som to robil ja, alebo to co si to robil ty - lebo to su dve v podstate rozne veci.
↑ grizzlybear: ↑ Brano: Děkuju moc oběma, už si to dokážu představit. Parabolu jsem měla nakreslenou jinde a udělala jsem početní chybu při určování inverzní matice zobrazení, proto to nevycházelo. Taky se mi to plete, teoreticky to vím - kontravariantní je původní křivočará a kovariantní je k ní sdružená, ale jak dojde na kreslení, mám v tom trochu hokej, kam co nakreslit. Naštěstí jsem kreslení u zkoušky nechytla, za což jsem ráda, protože tohle mi zabere ještě nějaký čas, než se mi to rozleží.
Stránky: 1