Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosim pomozte mi! sem na stredni odborne skole a dostali jsme za ukol takovou hadanku:
Kdyz mam fotbalovej mic kterej ma po obvodu 57cm a kolem nej bych namotal provazek. K tomu provazku bych pridal 1 metr (takze dohromady 1,57 metru) a znova bych namotal ten provazek kolem mice, jaka bude vzdalenost provazku od mice?
Prosim napiste mi postup a vysledek uz si nevim rady :( DIKY
Podlě mě je to zadání hádanky dost nepřesný viděl bych tři možnosti.
1. Vzdálenost od míče bude 0 protože omotáš provázek kolem míče co to jde.
2. Vzdálenost bude stále metr.
3. Vzdálenost provázku od míče bude 100 cm - 57cm (obvod míče) takže výsledek je 43cm.
Otázka zní , jak je dlouhy nenamotaný provázek? Od 1,57m odečtu 2krát obvod 0,57m ,což je 1,14m.Délka nenamotaného provázku je 1,57m - 1,14m = 0,43m.
mohu sestavit rovnici : (2pí*r+1) - 2*2pí*r =x ,kde 2pí*r.....je obvod kružnice ; x.......je zbytek nenamotaného provázku
ja sem to pocital takhle, ae nejsem si jistej tak kdyby si tohle nekdo cet tak mi prosim reknete vas nazor:
o=2*3,14*r
57=6,28*r
r=57:6,28
r=9,1
-----------
r=157:6,28
r=25
------------
25-9,1=15,9 takze vzdalenost provazku od mice je asi 15,9cm
tak mi prosim napist jestli souhlasite nebo ne, a kdyztak jak by ste to pocitali vy. DIKY! :)
Nesouhlasim, proč odečítat poloměr míče od, podílu délky provázky lomenou 2pí. Podle mě výsledek je jak psala Ivana nebo v mý variantě č3 což je 43cm. Ale je to pouze můj názor.
Začátek řešení je dobrý,vypočítals jak je velký poloměr míče.Pak je dobré si představit jak je velký obvod kružnice,který
představuje délku provázku namotaného okolo míče a protože namotáš provázek 2krát,musíš i délku obvodu míče vynásobit dvěma a od celkové délky provázku, což je 1,57m toto dvojí obtočení odečíst.
Můžeš klidně řešit úlohu obráceně,kdy znáš poloměr kružnice /9cm/,vypočteš si její obvod, o = 6,28*9 ; vyjde ti 57cm
a pak už postupuješ stejně.To znamená, že si ten obvod vynásobíš dvěma a odečteš od celkové délky/1,57m/.
Jakub Pištěk psal i druhou variantu, a to že provázek bude 1m.Což je podle mne také správně.
Stránky: 1