Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Neviem sa vysporiadať s týmto:
Mám hladkú krivku K, ktorá pretína sama seba práve v jednom bode p. Táto krivka K tvorí hladkú varietu.
Koľko-rozmerný je dotykový priestor v bode p?
Z definície dotykového vektoru pomocou tried ekvivalencie kriviek mi to vychádza na dva rozmery. Lebo existujú práve dva smery ako môžu ísť tie krivky po krivke K.
Táto varieta je difeomorfná R a R má dotykový priestor v ľubovolnom bode znovu R, teda jednorozmerný. A kedže difeomorzizmus variet zaisťuje lineárny izomorfizmus dotykových priestorov, potom dotykový priestor na krivke K musí byť jednorozmerný.
Kde je chyba?
Prečo nie je lokálne Euklidovská?
Označme graf tej krivky
, kde f je tá krivka . Keď zoberiem globálnu mapu (G,
) takúto:
, tak toto zobrazenie je hladké.
, toto zobrazenie je takej triedy ako krivka, nech je hladké.
Teda stačí spojitosť, máme homeomorfizmus, lokálnu Euklidovskosť.
Kde je tam chyba?
Lopatisticky doplnok k prispevku ↑ Brano:
Z varietamy odpoved zavisi od pouzitych definicii ...a to je uz ozaj dzungla.
No vzdy bod v ktorom sa tvoja krivka pretina bude singulierny.
To znamena ze pré dve hodnoty t1, t2 premennej mas ten isty obraz na krivke.
V urcitom okoli t1, ako aj v urcitom okoli t2 mas situciu co popisujes. ( to su lokalne vlasnosti)
No vsak v to neplati pre celu krivku. ( i ked v niektorych pripadoch ich dotycnice mozu byt identicke, ako poznamenal kolega ↑ OiBobik:)
( je to obrazne povedane ze podla météorologie v Prahe, by si mi predpobedal pocasie v Parizi)
Ale toto musi byt zrejme z definicii co si videl v skole.
Ak nie napis ich sem a podiskutujeme.

↑ vanok:
Poznámka: Myslím, že křivka se může protínat i nesingulárně. Ovšem v takovém příapadě budou směrové vektory v obou "momentech protnutí" lineárně závislé, takže stále bude tečný prostor jednorozměrný.
Ok, mozno som mal povedat kriticke body ( lebo pomenovania sa lisia podla autorov)
Poslem ti image na vsetki situacie v rovine. ( no problem je to povedat po Sk )
http://www.google.fr/search?q=courbes+p … mp;bih=928
Mozes mi napisat ako ich ty menujes ( i ked to asi nikdy nepouzijem)
↑ OiBobik:
ak by sa aj krivka pretinala tak nejak, ze by na okoli bodu
vyzerala ako zjednotenie
a
a dalej by sa doplnila trebars do nejakej lezatej osmicky - tak aj napriek tomu, ze sa tam da vybrat iba jedna dotycnica tak to nema v okoli
lokalne euklidovsku strukturu
nie som si isty ci toto bolo to na co si chcel poukazat, len som to doplnil aby to nezmiatlo ":D"
↑ :D:
V pripade, ze si si to este neujasnil, tak jednoduchy argument preco utvar v tvare "X" nemoze byt homeomorfny s tvarom "l" je takyto. Predpokladajme, ze medzi nimi existuje homeomorfizmus - povedzme
a oznacme ten bod v ktorom sa ramena "X-u" pretinaju ako
. Potom
je nejaky vnutorny bod "l" ale ked ho odstranime, tak sa "l" rozpadne na 2 komponenty suvislosti, zatail co po odstraneni
sa "X" rozpadne na 4 komponenty suvislosti a to je spor.
Samozrejme, ze mozes, ale to je v podstate extremne nezaujimave. Totizto ak zoberies uplne lubovolnu mnozinu, na ktorej nemas ziadnu dopredu danu strukturu, tak staci aby mala kardinalitu
a vies ju bijektivne zobrazit na
pre lubovolne
a hned na nej mozes definovat strukturu, ktora je nie len lokalne euklidovska, ale dokonca globalne euklidovska.
Zaujimave je to az vtedy, ked uz mas danu strukturu (topologiu) a potom sa ju snazis po kuskoch homeomorfne mapovat na
.