Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2014 06:48

hds
Zelenáč
Reputace:   

Sestrojeni konecneho automatu

Zdravim,
chtel bych poprosit o radu pri sestrojovani automatu nad abecedou {0,1}, ktery prijima slova, jez maji sudy pocet znaku a obshahuji sekvenci 11010. Automat, ktery prijima slova co obsahuji tu sekvenci, se mi povedlo sestavit pomerne bez problemu, ale ani za boha nemuzu prijit na to, jak do nej zahrnout i tu druhou podminku na sudy pocet prvku. Zkousel jsem to delat tak, ze jsem sesmolil nejaky pochybny automat na tu sudost a chtel jej "zkombinovat" s tim automatem na sekvenci, ale z toho mi vysla 18ti stavova motanice (ten na sekvenci mi vychazi na 6 stavu a na sudost na 3 stavy) ve ktere jsem se po chvilce uz ani trocha nevyznal a nechce se mi verit, ze to je spravy postup.(predevsim kvuli nasledne minimalizaci, ktera by byla asi pomerne slozita)
Dekuji za pripadne rady, uz jsem z toho pomerne zoufaly.

#2 05. 02. 2014 17:36

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: Sestrojeni konecneho automatu

↑ hds:
Na párnosť stačia predsa iba 2 stavy, nie? ... pre prázdne slovo $\varepsilon$ platí: $|\varepsilon|=0$.
Pre "prienik" dvoch automatov $M_1=(Q_1,\Sigma, \delta_1,q_1,F_1)$$M_2=(Q_2,\Sigma,\delta_2,q_2,F_2)$ môžeš použiť tzv. synchrónnu paralélnu kompozíciu, kde nový automat bude:
$Q_3&=Q_1\times Q_2=\{{p,q} | p\in Q_1, q\in Q_2\}\\
F_3&=F_1\times F_2=\{{p,q} | p\in F_1, q\in F_2\}\\
q_3&=(q_1,q_2)\\
\delta_3((p,q),a)&=(\delta_1(p,a),\delta_2(q,a))$

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

Zápatí