Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 02. 2014 06:48

hds
Zelenáč
Reputace:   

Sestrojeni konecneho automatu

Zdravim,
chtel bych poprosit o radu pri sestrojovani automatu nad abecedou {0,1}, ktery prijima slova, jez maji sudy pocet znaku a obshahuji sekvenci 11010. Automat, ktery prijima slova co obsahuji tu sekvenci, se mi povedlo sestavit pomerne bez problemu, ale ani za boha nemuzu prijit na to, jak do nej zahrnout i tu druhou podminku na sudy pocet prvku. Zkousel jsem to delat tak, ze jsem sesmolil nejaky pochybny automat na tu sudost a chtel jej "zkombinovat" s tim automatem na sekvenci, ale z toho mi vysla 18ti stavova motanice (ten na sekvenci mi vychazi na 6 stavu a na sudost na 3 stavy) ve ktere jsem se po chvilce uz ani trocha nevyznal a nechce se mi verit, ze to je spravy postup.(predevsim kvuli nasledne minimalizaci, ktera by byla asi pomerne slozita)
Dekuji za pripadne rady, uz jsem z toho pomerne zoufaly.

#2 05. 02. 2014 17:36

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: Sestrojeni konecneho automatu

↑ hds:
Na párnosť stačia predsa iba 2 stavy, nie? ... pre prázdne slovo $\varepsilon$ platí: $|\varepsilon|=0$.
Pre "prienik" dvoch automatov $M_1=(Q_1,\Sigma, \delta_1,q_1,F_1)$$M_2=(Q_2,\Sigma,\delta_2,q_2,F_2)$ môžeš použiť tzv. synchrónnu paralélnu kompozíciu, kde nový automat bude:
$Q_3&=Q_1\times Q_2=\{{p,q} | p\in Q_1, q\in Q_2\}\\
F_3&=F_1\times F_2=\{{p,q} | p\in F_1, q\in F_2\}\\
q_3&=(q_1,q_2)\\
\delta_3((p,q),a)&=(\delta_1(p,a),\delta_2(q,a))$

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

Zápatí