Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím Vás mám ve fyzice odmocnit velikost rychlosti
a aproximace je
a výsledek je
.
Podle čeho se toto zaokrouhlí na dvě platné číslice řídí ?
↑ Meglun:
Mezi platné číslice se počítají všechny číslice zaokrouhleného čísla, kromě nul, které stojí před první nenulovou číslicí a nul na konci čísla, které vznikly zaokrouhlením.
Například:
23114 (na 2 platná místa) ≐ 23000
23,41(na 2 plat. místa) ≐ 23
7683,799(na 6 plat. míst) ≐ 7683,80 ⇒0 musí být na konci abych věděl, že je to na 6 platných míst.
Tedy tvůj případ 5.079 -> 5.1
Nejlepší to bude na příkladu:
Jestli už to nepatří do základní školy, tak se omlouvám. Jde mi jen o to, jak určovat počet platných číslic, na které se má zaokrouhlit.
Zdravím,
zaokrouhlování je noční můra výpočtů (zejména v technickém použití). Předchozí vydání GUM se mi jevilo více jasné, nové je méně přehledné.
Vychází se i z toho, s jakou přesnosti jsou zadána "vstupní data" a přenos chyby výpočtu. Ale v úloze, co jsi uvedl jako příklad, může mít vliv i "přesnost" použití
. Z kalkulačky může být jinak. A také to, že
by měl být odvozený vztah bez mezivýpočtu
, ale rovnou ze vstupních dat.
Téma přesunu do Fyziky.
↑ Meglun:
není za co, někde na začátku laboratorních cvičení (nebo cvičení k Fyzice) by mohlo být zpracování výsledků a výpočtů (nebo se přímo dotázat na konzultaci). Z jednoho příkladu je těžké posoudit, zda se vztahuje k celému principu uvádění výsledků, nebo byl zařazen do sbírky náhodně. U jiných příkladů také narážíš na problém se zaokrouhlováním?
V každém případě je nutné opustit nedobrou školskou tradici provádět číselné mezivýpočty a přejít ke zvyku, že hledaná neznámá se vyjádří symbolicky pomocí proměnných, provedeš kontrolu na jednotky a až potom dosazuješ.