Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Možná by toto mělo patřit už do středních škol ale jelikož jsem ještě na základce budu to psát sem
Zajímalo by mě dá se li nějak vypočítat vzdálenost mezi dvěma body je li jeden bod na kružnici a druhý je středem úsečky v kružnici a neprochází přitom středem.
úsečka v kružnici je dlouhá 22 cm a část kružnice mezi dvěma body na kružnice dotýkající se úsečky 30 cm
Lze to vypočítat???
/B ------------\
/ | \
30 cm= / | \
/ | \
(---| =22 cm ) Zapojte trochu představivosti šiklo by se vědět vzdálenost kterou představují 3 pomlčky
\ | /
\ | /
\ | /
\ A -----------/
Ahoj, pokud úsečka AB měří 22 cm, pak vzdálenost |AS| = |BS| = 11 cm..
Edit: Teď mi došlo, že ses ptal na jiný bod...

↑ hugo-moa:
Úplně nevím, co přesně znáš.
Především, co je těch 30 cm. Úsečka BD v mém obrázku nebo něco jiného?
Obrázek:

↑ gadgetka:
Ještě bych dodala, že S tady není střed kružnice, ale střed úsečky AB.
↑ janca361:
30 cm měří oblouk spojující body AB.
Edit: Bodem S jsem myslela střed úsečky AB, nikoli střed kružnice, abychom si rozuměly... ;)
Pokud bys to nutně potřeboval jen číselně, bez výpočtu, tak poloměr kružnice je cca 11,35 cm a tebou hledaná vzdálenost je rovna 8,55 cm.
Výpočet nemám. Otevřela jsem si geogebru a tak dlouho jsem se přibližovala středu kružnice, až byl oblouk přesně 30 cm. :D