Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych zkonzultovat informace o tom, kdo vymyslel dělitelnost přirozených čísel. Nikde jsem nenašla ucelené informace, takže pokud by se našel někdo, kdo se zabývá historií matematiky a byl ochoten pomoci, nebo napsat odkaz, kde bych našla něco víc, nebo přesnější informace, byla bych mu moc vděčná.
Podle mých informací Pythagoras a pythagorejci již zkoumali základní vlastnosti přirozených čísel a jejich dělitelností a formulovi pojem sudého a lichého čísla. Erastothenes vynalezl systematickou metodu hledání prvočísel. Eukleides se již zabýval dělitelností čísel a prvočísly - vymyslel Eukleiduv algoritmus pro hledání největšího společného dělitele. Pak jsem našla, že dalším matematikem, který se tímto zabýval byl až Fibonacci , který vymyslel znaky pro dělitele 2,3,5, 9 , pak Michael Stifel ve své „Arithemetica integra“ (1544) uvádí pravidlo pro dělitelnost čísly 2-10 a Blaise Pascal že odvodil pak obecně podmínky pro dělitelnosti čísel.
Jsou to pravdivé informace? není něco mezi tím, co mi uniklo? kdo vymyslel určovaní nejmenšího společného násobku?
Prosím, jestli se tím někdo trošku zabýváte, pokud máte nějaké přesnější a ověřené informace, pomozte mi.
Díky moc