Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nepotřebuji tak přímo poradit, jako spíš "zkontrolovat" můj výpočet.
Máme kružnici, jejíž střed leží na souřadnicích [x, y] a leží na ní 3 body [a, b], [c, d] a [e, f].
Znám pouze hodnoty a, b, c, d, e a f. Hodnoty x a y neznám, musím si je tedy vyjádřit (stačí mi y).
Postupoval jsem takto:

Dosazení těchto 3 rovnic postupně do sebe:

Vyjádření hodnoty x pomocí 1. rovnice a 3. rovnice:

Spojení těchto 2 rovnic:
Roznásobení a úprava:
Vyjádření y:
Zde bych se chtěl zeptat, zda-li jsem postupoval správně, či ne.
Děkuji.

↑ perwin:
Odpověď je taková, že mi tvůj postup přijde zbytečně komplikovaný.
A jak už jsem psal. Po dosazení čísel za x a y do OR kružnice získáš soustavu 3 rovnic o 3 neznámých.
Pokud ti jde o nějaký obecný algoritmus pro výpočet souřadnic středu, tak je to možný, kontrolovat to nebudu (aspoň já tedy ne)
Zdravím v tématu,
samotný postup výpočtu vychází ze správné myšlenky ↑ perwin:, pokud není nějaká chyba v úpravě.
O něco jednodušší (snad) je hledaní středu kružnice tak, že sestavíme rovnice přímek - os stran a najdeme jejích průsečík (z vlastností kružnice opsané). Může se hodit na překontrolování (nebo WA). Jednou jsme rozebrali více různých postupů hledání středů kružnice dle zadaných bodů.