Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím, poradíte mi někdo s jedním příkladem? ..
Nakreslete rovinný obraz, který omezují grafy daných tří funkcí v uvedeném definičním oboru a potom vypočítejte jeho obsah ..

Nakreslila jsem si grafy funkcí a vyznačila plochu, kterou ohraničují, pochopila jsem správně?
Dále jsem spočítala průsečíky, které potřebuji ..
... 
Takže jedna mez je -2 ..
... 
Takže další mez je -1 ...
Třetí mez je samotná nula 0, která je součástí zadaného definičního oboru ..
Takže využiju určitý integrál .. mám správně dosazeno?

![kopírovat do textarea $S=[-\frac{x^{3}}{3}+\frac{x^{2}}{2}+6x]_{-2}^{-1}+[\frac{x^{3}}{3}-3\frac{x^{2}}{2}]_{-1}^{0}$](/mathtex/c4/c4788167ac3fdb87749862b6c597f47b.gif)
Když jsem dosadila, tak mi vyšlo
... ale má vyjít 4
...
KDE PROSÍM DĚLÁM CHYBU? :)
↑ Katka1994:
Nevíte někdo, kde mám chybu ve výpočtu, prosím?
Katko, a nebude chyba v tom, že těch ploch, vykreslených všemi třemi grafy funkcí, je tam víc?
↑ gadgetka:
JJ, je jich tam více, ale v zadání, jak jsem uvedla nahoře, plocha všech tří grafů má být na definičním oboru
.. takže tomu odpovídá jen ta jedna, kterou jsem vybravila béžově ..
Ještě možná, v zadání máš graf funkce
, ale dál pracuješ s funkcí
. Není chyba tam?
Edit: A omlouvám se, definičního oboru jsem si nevšimla. ;)
Katko, kdepak bych se mohla dopočítat, když jsem pořád řešila graf
. :D
Musela jsi udělat jen někde numerickou chybu, máš to celé správně. až na výsledek:

![kopírovat do textarea $S=[-\frac{x^{3}}{3}+\frac{x^{2}}{2}+6x]_{-2}^{-1}+[\frac{x^{3}}{3}-3\frac{x^{2}}{2}]_{-1}^{0}=[\frac 13+\frac 12-6-\(\frac 83+2-12\)]+[0-\(-\frac 13-\frac 32\)]=$](/mathtex/29/29b7319dd45d47410d417b5c14e35caa.gif)

↑ gadgetka:
Moc děkuji! Jste zlatá! Já to počítala pětkrát a pokaždé jsem měla jiný výsledek, už jsem málem roztrhala sešit a klela, že to neumím :D .. numerická matematika je nejhroší a i když mám kalkulačku, tak mi to nepomůže :D .. měla jsem všude špatně znaménka, když se koukám na váš výpočet, tak to všechno souhlasí .. mockrát děkuji, snad písemku nezkazím! :) .. s tím definičním oborem jsem to nemyslela špatně, aby to nevyznělo, že to říkám rozhořčeně .. nejprve jsem se taky divila, že tam je těch ploch moc .. a až pak jsem si všimla omezení :D .. špatně jsem napsala zadání do prvního příspěvku, ale v hlavě a v sešitě jsem počítala s tím 2x, moc se omlouvám .. a ještě jednou moc děkuji!! :-)
Stránky: 1