Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, prosím je tu niekto kto by mi pomohol s úlohami zo stereometrie?
E7: Roman má plechovku v tvare valca s obvodom podstavy 12 cm a výškou 8 cm. Vybral si dva najvzdialenejšie body na jej povrchu a spojil ich najkratšou možnou čiarou idúcou po povrchu plechovky. Aká je dĺžka tejto čiary?
som si vyrátala priemer z obvodu a potom cez pytagorovu vetu som myslela ze je ta vziadlenost, ale nevyslo mi, ma vyjst 10 cm, ja som si tie body nakreslila jeden v hornej podstave a druhy v dolnej a vysla mi uhlopriecka v pravouhlom trojuholniku s jednym ramenom vysky a s druhym priemerom.
Dakujem velmi pekne za pomoc, nejake navody.
↑ janca361:
presne tak som to aj ja robila, ale mi to nevyslo, lebo d je 12/pi a v je 8, cize cez pytagorovu dostavam d na druhu plus 8 na druhu je uhlopriecka na druhu a to mi vyslo nakoniec 8,87 a v knihe je vysledok 10 cm
Ahoj, jestli není náhodou fígl v tom, že ta čára vedla po povrchu plechovky, čili se bude počítat s délkou půlkružnice a ne s průměrem podstavy, což by i vyšlo podle výsledků, protože jako průměr bys nebrala 2*r, ale brala bys ho jako délku půlkružnice, což by bylo 
↑ janca361:
presne toto vyslo aj mne, aj taky postup riesenia som zvolila
ale moznosti na odpoved su:
A: 10 CM
B: 4
C: 2pi
D: 8+pi
a spravne riesenie je oznacene A

↑ gadgetka:
Jojo, čára bude po povrchu, ale není třeba počítat s půlkružnicí, ale rozbalit plášť plechovky na obdélník o stranách
a 
Protože abys spojila nejvzdálenější místa plechovky, musíš si ji rozbalit, čili představit si její plášť, který tvoří už výše jančou popsaný obdélník.
Vezmi si před sebe papír a jen si jeho konce stoč k sobě, jako kdybys dělala válec. Pak nejvzdálenější místa od sebe budou místo ve středu ohybu nahoře blíž k tvým očím a místo, kde se papír dole spojuje (dál od tvých očí). Když si v těch místech uděláš tečky a papír rozvineš, uvidíš, že jedna tečka bude v polovině horní hrany papíru a druhá tečka bude jeden spodní roh. A když ty tečky spojíš dohromady, dostaneš pravoúhlý trojúhelník, kde jednou odvěsnou je výška papíru (válce), druhou odvěsnou je polovina horní hrany (čili polovina obvodu podstavy válce) a přeponu musíš zjistit, to je ta čára.
↑ gadgetka:
wau, tak toto klobuk dole, by ma to nenapadlo...a som si to vyskusala fakt to tak funguje...DAKUJEM