Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
zrovna nedávno jsem narazila na sérii matematických příkladů, které mě nadchly natolik, že se o ně s vámi musím podělit.
Cílem je s použitím libovolného počtu jakýchkoli matematických operací dospět ke kýženému výsledku, ve všech případech číslu 6.
1 1 1 = 6
2 2 2 = 6
3 3 3 = 6
4 4 4 = 6
5 5 5 = 6
6 6 6 = 6
7 7 7 = 6
8 8 8 = 6
9 9 9 = 6
Pro ilustaci vyřeším ten s dvojkami → 2 + 2 + 2 = 6
Tak co, podařily se vám všechny? No že se vůbec ptám :)
Ahoj ↑ Xantippa:,
zabavne...
Aj pre 3 10 je riesenie:
Ahoj ↑ Xantippa:
Hodil jsem na GeoGebru řešení. http://tube.geogebra.org/student/m1104929
Akorát doufám, že je povolena třetí odmocnina jinak si nevím rady s osmičkami.
Přidal jsem tam i řešení pro tři nuly :)
Na závěr Vás zde na fóru všechny zdravím. Jsem tu poprvé.
ahoj, Honza
Pokud se smí zaokrouhlovací funkce, tak pro k>3
Pokud se smí třetí odmocnina, tak pro k>1
Jinak jsem našel zadání, které povoluje jen +,-,*,/,!, a druhou odmocninu -- to stačí i pro osmičku.
↑ Xantippa:
Ahoj, co je to "jakákoliv matematická operace"? Např. definuju si operaci x*y=6 pro libovolná x,y a pak je řešením všech úloh x*y*z=6. :-)
↑ check_drummer:
Dle mého názoru je hádanka myšlena tak, že s použitím třech stejných celých čísel ... atd. Proto jsem zmiňoval osmičky a třetí mocninu. Narozdíl od druhé se u třetí píše trojka a tím pádem by mé řešení osmiček nabylo regulérní. Respektive bylo ale jen ve strojovém jazyku (cbrt(8) + cbrt(8) + cbrt(8)).
↑ JanKnot:
Ale moje operace je definovány pro tři čísla... Resp. pro dvě a tedy zřetězením i pro tři.
↑ check_drummer:
Jasně. Abstraktnímu myšlení se meze nekladou :) Jen jsem tím naznačoval, že při každé hádance nebo třeba hře je třeba si stanovit nějaká pravidla. Jinak by šlo obejít leccos. Já si stanovil takové jak jsem napsal a Ty zase své. Není mezi námi sporu. Jen rozdílný pohled na věc.
Mimochodem, nevíš jak jinak ty osmičky? Bez použití třetí odmocniny? Já nevím... Prostě aby se v příkladu vyskytovaly jen tři osmičky a žádné jiné číslo.