Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Skooty:
Oznacim danu funkciu f,
Mozes ju derivovat, co da f'
Potom vyries f'(x)=0, co ti da kriticke body, a tak urci tvoje minimum, medzi nimy.
Pozor: ide o polynom 6° stupna a nie 2° ako pises
Vypočítáš si první derivaci, která činí
To položíš rovno nule, takže
, což znamená, že stacionární body (ve kterých může, ale také nemusí nastat lokální extrém) jsou 0 a
. Pak zjistíš, jestli v intervalech
mění derivace znaménko. Jestli ano, pak nastává lokální extrém.
Ahoj ↑ talent2211:,
Si sikovny a talentovany riesitel tejto ulohy. Ale ti pripominam, v duchu fora je treba dat pomoc pytatelovy, aby mohol sam vyriesit jeho ulohy.
Teraz cela praca co mu ostava je odkopirovat tvoju odpoved a mozno kolega pytatel ti tu aj napise aku znamku ti dal jeho ucitel.
Ahoj ↑ gadgetka:,
Pekna faktorizacia.
Skoda ze text ulohy to nevyzil.
↑ talent2211:
Ked zmenis text cvicenia, ak ti uz pred tym niekto odpovedal, je slusne nechat aj povodnu verziu. Odpoved co bola napisana ma suvis z povodnou verziou. ( i ked tu nahodou tu plati aj pre tvoju novu verziu).
↑ vanok:
Pardon, já to psal přesně v tu dobu, co se tu objevil ten tvůj, pak jsem musel odtančit pryč ;) Pokud příště natrefím na nějaký příklad, budu se snažit jen postrčit ;) díky
↑ talent2211:
Ano to je ozaj najlepsia taktika.
Tak dobre pokracovanie.
↑ vanok:
To víš, vánku, to je tak, když na matku mluví dítka a matka blbě přečte zadání... a teď sama přemýšlí o tom, cože tím chtěl básník říci... ten můj rozklad skryji, neb kdykoli bych se sem podívala, musela bych přemýšlet o své vlastní blbosti... :D
↑ gadgetka:
Povedzme, ze v matematike je to najkrajsie co sa ta nikto nikdy neopyta. To nie je blbost, ale skor poezia.