Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2014 15:07

Natka3936
Zelenáč
Škola: GVM
Pozice: Student
Reputace:   

Konstrukce trojúhelníku se dvěmi výškami a jinou stranou

Dobrý den,
moc prosím o pomoc s domácím úkolem
Zadání: Sestrojte trojúhelník ABC: $c = 9 cm; v_{a} = 5 cm; v_{b} = 5,5 cm$

Snažila jsem se na to jít přes výšku a. Lépe řečeno: Zkonstruovala jsem trojúhelník $ABA_{0}$ (jestliže $A_{0}$ je pata výšky $v_{a}$), ale nevím, jak mám najít výšku $v_{b}$

V řešení v učebnici píší, že máme sestrojit Trojúhelníky $ABA_{0}$ a $ABB_{0}$ (jestliže $B_{0}$ je pata výšky $v_{b}$) podle věty Ssu.
Problém je v tom, že sice jeden trojúhelník jsem už zkonstruovala, ale u toho druhého to prostě nejde!
Přece, když chci sestrojit trojúhelník podle Ssu, musím začít tou kratší stranou, kterou v tomto případě představují v obou trojúhelnících výšky. Ale zase si tam nemůžu jen tak přes sebe načrtnout dvě výšky a tvrdit, že to má nějaký význam ...
Proto vás moc a moc prosím o pomoc, protože už si s tím doopravdy nevím rady. :(
Moc děkuji za každou radu, která povede k vyřešení tohohle zapeklitého (alespoň pro mě) příkladu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Natka3936)

#2 25. 03. 2014 16:25

janca361
.

Re: Konstrukce trojúhelníku se dvěmi výškami a jinou stranou

↑ Natka3936:
Trojúhelník $ABB_{0}$ sestrojíš stejně jako $ABA_{0}$. Thaletovu kružnici  nad c už máš, uděláš $k(B;v_b)$ a $B_0 \in \tau \cap k$

Jedině - nastává problém, že kružnice $\tau $ neprotne?

$C \in \rightarrow AB_0 \cap \rightarrow BA_0$

#3 25. 03. 2014 17:40 — Editoval gadgetka (25. 03. 2014 17:41)

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Ahoj, shodou náhod jsem asi tak před hodinou řešila stejnou konstrukci se studentem tercie... ;)  Jak už naznačuje janca361, stačí ti sestrojení jedné Thaletovy kružnice, protože oba pravé úhly jsou nad stranou AB. A pak sestrojíš dvě kružnice, jednu se středem ve vrcholu A, jednu se středem ve vrcholu B, s poloměry $v_a$ a $v_b$. V místě, kde protnou Thaletovu kružnici, máš paty výšek. Pak sestrojíš polopřímky $AB_0$ a $BA_0$ a v místě, kde se protnou, máš vrchol C. Nelekni se, obě výšky vedou vně trojúhelníku.

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

#4 25. 03. 2014 18:11

Natka3936
Zelenáč
Škola: GVM
Pozice: Student
Reputace:   

↑ gadgetka:
Moc vám oběma děkuji .. :)
Jste moc hodné, že jste mi pomohly.
Trojúhelník jsme v pohodě vyřešila.
Ještě jednou moc děkuji .. a přeji hezký večer .. .;)

Zápatí