Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
moc prosím o pomoc s domácím úkolem
Zadání: Sestrojte trojúhelník ABC: 
Snažila jsem se na to jít přes výšku a. Lépe řečeno: Zkonstruovala jsem trojúhelník
(jestliže
je pata výšky
), ale nevím, jak mám najít výšku 
V řešení v učebnici píší, že máme sestrojit Trojúhelníky
a
(jestliže
je pata výšky
) podle věty Ssu.
Problém je v tom, že sice jeden trojúhelník jsem už zkonstruovala, ale u toho druhého to prostě nejde!
Přece, když chci sestrojit trojúhelník podle Ssu, musím začít tou kratší stranou, kterou v tomto případě představují v obou trojúhelnících výšky. Ale zase si tam nemůžu jen tak přes sebe načrtnout dvě výšky a tvrdit, že to má nějaký význam ...
Proto vás moc a moc prosím o pomoc, protože už si s tím doopravdy nevím rady. :(
Moc děkuji za každou radu, která povede k vyřešení tohohle zapeklitého (alespoň pro mě) příkladu.

↑ Natka3936:
Trojúhelník
sestrojíš stejně jako
. Thaletovu kružnici nad c už máš, uděláš
a 
Jedině - nastává problém, že kružnice
neprotne?
Ahoj, shodou náhod jsem asi tak před hodinou řešila stejnou konstrukci se studentem tercie... ;) Jak už naznačuje janca361, stačí ti sestrojení jedné Thaletovy kružnice, protože oba pravé úhly jsou nad stranou AB. A pak sestrojíš dvě kružnice, jednu se středem ve vrcholu A, jednu se středem ve vrcholu B, s poloměry
a
. V místě, kde protnou Thaletovu kružnici, máš paty výšek. Pak sestrojíš polopřímky
a
a v místě, kde se protnou, máš vrchol C. Nelekni se, obě výšky vedou vně trojúhelníku.
↑ gadgetka:
Moc vám oběma děkuji .. :)
Jste moc hodné, že jste mi pomohly.
Trojúhelník jsme v pohodě vyřešila.
Ještě jednou moc děkuji .. a přeji hezký večer .. .;)
Stránky: 1