Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zítra píšu čtvrtletní práci z matematiky a jelikož jsem na tom s matikou dost bídně, potřeboval bych trošku pomoci. Čtvrtletk by měla být zaměřená hlavně na funkce. Lineárni, absolutní a kvadratická funkce. Já bych potřeboval pomoci s vlastnostmi. Myslím to takhle. Třeba kvadratická funkce není nikdy prostá. Nebo obor hodnot linearni funkce je vždy R. Doufám, že jste pochopili co potřebuji. Potřebuji "vychytávky. Ještě mi nejde do hlavy, jak určrí průsečíky s osoou x,y a take jak určit souřadnice vrcholu. Děkuji za všechny odpovědi.
Ahoj,
průsečíky: S osou x spočítáš tak, že si za y dosadíš 0 (tam kde je y=0 se vždy protne daná funkce s osou x)
a pak řešíš normalní (nebo kvadratickou nebo s absolutní hodnotou) rovnici
S osou y spočítáš tak, že si za x dosadíš 0 (tam kde je x=0 se vždy protne daná funkce s osou y)
a pak řešíš normalní (nebo kvadratickou nebo s absolutní hodnotou) rovnici
Výsledek pak (pro obojí zapíšeš jako)
např průsečík s osou y [0;3] nebo (průsečík s osou x) [2;0]
Např:
1Spočti průsečík funkce y=2x+3 s osou x a y
Řešení

, tak je D(f)=R

) nebo nejvýše u 

Vlastnosti:
1 Rostoucí x2 více vpravo je výše než x1 více vlevo
2 Klesající x2 více vpravo je níže než x1 více vlevo
3 Prostá je taková funkce, která je v daném definičním oboru nebo oboru hodnot buď rostoucí nebo klesající
4 Omezenost - vyplývá z H(f), z grafu fce (kde je ta fce "nejníže" nebo "nejvýše")
5 Sudá když si přeložíš papír podle osy y nalevo i napravo to je stejný
6 Lichá - souměrnost podle počátku (například
) nebo y=sin x (asi jste nebrali) - ale platí, že to, co je vpravo nahoře je to samé jako co je vlevo dole (1. kvadrant a 3. kvadrant)