Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
už několik dní se trápím s jedním příkladem, který se mi vypočitat. Některé dílčí postupy, které se mi podařilo různě vyzjistit většinou nechápu zcela a tak velmi uvítám i případný komentář. Díky.
Příklad je následující:
Vypočtete pomocí reziduí integrál , kde Γ:|z−1−j|=2 je kladně orientovaná kružníce.
Zdravím,
zkusme pomocí vašeho materiálu projít dílčí postupy. Póly jsi určil? Kružnici zakreslil? Jak jsou póly umístěny - našel? Rezidua vypočítal? Děkuji.
Edit: duplicitní téma jsem před časem zamkla a označila za vyřešené - "odznačovat" - to mu nepomůže.
nevím, jestli moje rada bude užitečná.
Záčátek úvah:
Já se dostal k nakreslení kružinice se středem v 1, j a poloměrem 2 v komplexní rovině. Dál jsem řešil, kde jmenovatel havaruje. To je v nule "třikrát". A v +- j.
Přičemž +j je v kružnici a -j tam není, tudíž tuším nemá vliv na integrál. A pak je tam myslím vzorec na výpočet reziduí a ten si nepamatuju. :)
Krok 2
na wiki jsem našel:
http://en.wikipedia.org/wiki/Residue_%2 … nalysis%29
Limit formula for higher order poles
- tenhle vzorec jsem použil na 0 a tu považuju za pól 3. řádu.
jestli jsem správně poderivoval a limitil, vyšlo mi:
Res(f(z), 0)=-2*j
↑ grizzlybear:
Zdravím a děkuji za ochotu, ovšem jde o zadání samostatné práce (dohled - to je můj speciální koníček :-) Vzorce a postupy jsou podrobně ve studijním materiálu kolegy ↑ v odkazu:, úlohy se objevuji každý rok, tak by se něco našlo i s předchozích let. Tedy kolega může prokázat více samostatné snahy viz pravidla (a navíc se to nepohodlně vypisuje).
Správnost jsem zatím nekontrolovala, to může kolega.
↑ jelena:
nevím, jestli jsem tu zprávu úplně pochopil, ale zkrátka mu nemám přímo ten příklad počítat (byť možná špatně). Pravidla fóra jsem zatím moc neřešil, pardón. :)
Ahoj,
děkuji za pomoc s reziui a znovuotevření vlákna. Přes 2 hodiny jsem studoval sbírku a příklad bych zatím zapsal nějak takto:
Jelena: úprava TeX:
(3.stupeň), (1.st), (1.st)
↑ grizzlybear:
:-) pravidla jsi řešil při registraci (jsou striktně pro dotaz, ale jen doporučení pro odpověď). Tk přiměřeně (samozřejmě, nemůžeš vědět, že je to samostatná práce).
↑ jirakst:
trochu jsem přepsala úvod - nebyl čitelný. A děkuji za samostatnou snahu. Kružnice a póly mám také stejně, první res také. Pro derivace: j je konstanta, derivuje se po proměnné z. Tedy 1. derivace opravit jen hned na začátek .
Pokud jsem nic nepřehlédla (jinak derivace můžeš překontrolovat i v WA).
↑ jelena:
Děkuji za kontrolu.
O Wolfram jsem se pokoušel, jen jsem se k němu nemohl přes brzké odpoledne nějak doklikat (přetížený server?) :D
Nějak mi vyšlo i to druhé reziduum (3. stupně) a to
Je to velice podobné tomu, co vyšlo grizzlybearovi, jen tam asi vypadl ten faktoriál ze vzorce (teda pokud je toto správně).
↑ jirakst:
já jsem zadala do WA a shoduje se to (-j nebereme, jak se dohodlo).
OK. Mockrát děkuji, že jste mi pomohli, měl jsem poslední možnost získat body na zápočet a donutilo mě to pochopit i přechozí látku :D
Můžu mít ještě jednu otázku? Projeví se nějak v tomto příkladu, kdyby křivka nebyla provotočivá nebo je to v zadání jen pro zmatení nepřítele (studenta)?
↑ jirakst:
Podle mě to tam není kvůli zmatení. V tom tvým textu je Reziduová věta a tam se mluví o kladné orientaci křivky. A kladná je proti směru hodinových ručiček... a to reziduum jsem patrně zapomněl vydělit 2.
↑ jirakst:
také děkuji (a kolegovi ↑ grizzlybear:). Také bych to tak viděla, jako kolega ohledně orientace křivky (pro opačnou orientaci by se ještě použila věta z úvodů kapitoly 5.1 Integrál komplexní proměnné (nad příkladem 5.1.1)).
Aha, teď už tomu rozumím podstatně více (jde o, že by se přehodily integrační meze(?)).
Můžu ještě prosím požádát o konečnou kontrolu výsledku (do wolframu se mi to nepodařilo dát)?
Děkuji.
↑ jirakst:
změna směru orientace zde by měla vliv jen na znaménko výsledku. Jinak Výsledek Tvého integrálu mi vyšel stejně.
↑ jirakst:
děkuji i za příspěvek.
Stránky: 1