Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2009 16:05 — Editoval O.o (15. 03. 2009 16:21)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Pohyb hmotného bodu

Ahoj .-),

po delší době se ozývám a ne zrovna v mnou často navštěvované sekci, zasekl jsem se u jedné úlohy z fyziky a nevím jak nato, mohl bych vás požádat o pomoc, prosím? Fyzika se semnou zatím odmítá přátelit -).

Jde o jednoduchý příklad (počátek kapitoly) na rychlost hmotného bodu.

Příklad 2/4

Našel jsem si k tomu ve skriptech tabulku:

Tabulka

Usoudil jsem, že půjde asi o přímočarý pohyb zrychlený, tak uvažuji nad použitím vzorce: $x=\frac{1}{2}at^2+v_0t+x_0$, ale přes to jsem se k výsledku ani jednou nedostal. Musím říct, že vůbec nevím, jak na tenhle příklad a to už jsem si říkal, že tuhle část relativně zvládám.

Děkuji za případnou pomoc ;-).

Postupoval jsem:

x(t) - pohybová funkce (závislost na t jako na čase), x_0 nějaká počáteční hodnota, funkci x(t) jsem bral jako funkci pro dráhu (došlo k přetypování s(t) = x(t) a s_0 = x_0).

Na počátku dráha nulová, tedy s_0 mizí, dále jsem derivoval pro získání závislosti rychlosti na čase.

$  s(t)=\frac{1}{2}at^2+v_0t+s_0 \ \rightarrow \ v(t) = at+v_0  $

To ale k cíli nevede a nějak mi to ani nehraje, něco jsem špatně pochopil a pak dal asi dohromady další něco, což spolu nefunguje, původně jsem to dělal jinak, ale také nefugunje .-)

#2 15. 03. 2009 17:46 — Editoval jelena (15. 03. 2009 17:46)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Pohyb hmotného bodu

↑ O.o:

Zdravím :-)

jen jedna drobnost - zrychlení se mění - to znamená, že nemůžeš používat vzorec z tabulky pro pohyb rovnoměrně zrychlený, ale musíš využit své znalosti funkcí a to tak, že začneš od zrychlení a = f(t) lineární funkce.

Zrychlení je 2. derivace drahy po t a máš se dostat zpět k draze - tedy integruj.

OK?

Čas sice nemám, ale když jsem dostala takový šok (pozitivní), jak jsi v tématech fyziky, že jsem reagovala.

#3 15. 03. 2009 17:50

jelena
Jelena

↑ jelena:

V úloze chtěji rychlost, přehledla jsem - rychlost je 1. derivace dráhy,
zrychlení je 1. derivace rychlosti a 2. derivace drahy.

#4 15. 03. 2009 19:05

O.o
Veterán

↑ jelena:

Zdravím po delší době :-),

snad jsem nezpůsobil moc velký šok a zkusím příště varovat předem =o).

Teorii co jsi psala, tak nějak ještě chápu, dokoncei nějaká ta grafická zdůvodnění, co nám k tomu ukazovali na přednáškách (i to by ještě šlo), ale jsem neschopný to správně aplikovat. Můj původní výpočet (to jsem ještě neotevřel skripta ;)) byl řešený jako funkce, kde jsme derivoval/integroval, ale už nevím co ani jak, vkaždém příapdě nic nevyšlo .-).

Když vezmu tedy dráhu jako nějakou funkci x závislou na t, tedy x(t), pak $x''(t) = 5 \ m \cdot s^{-2} = a \ \rightarrow \ x'(t) = 5t+x_{0} \ m \cdot s^{-1} = v \ \rightarrow \ x(t) = \frac{5}{2}t^2+x_0t+x_{0}^{#}$, kde x_0 je počáteční rychlost, x_{0}^{#} je souřadnice v t=0s.

Teď to přepíši, aby v těch x nebyl takový nepořádek: $x(t) = \frac{5}{2}t^2+v_0t$ - s tím, že x_{0}^{#} je 0m, dosadím počáteční rychlost, aby tma nebylo tolik konstant a mám: $x(t) = \frac{5}{2}t^2+10t \ [m]$, což se jaasně nerovná výsledku za c). Nebýt pětky v čitateli, tak se to podobá výsledku za b) (začínám si znovu připadat trochu komicky) =oD.

Někde dávám dohromady něco neslučitelného nebo používám něco nepoužitelného, prosím vyslechne někdo volání o pomoc zoufalého námořníka, který se potápí v neznámých vodách? ;-)

#5 15. 03. 2009 20:22 — Editoval O.o (15. 03. 2009 20:22)

O.o
Veterán

Tak jsem změnil výpočet.

Vezmu to tak, že a stoupá rovnoměrně s časem, takže grafem bude přímka.

Pak tedy tuto přímku mohu zapsat ve tvaru y=kx+q, posunutí po ose y žádné není (čas nula <=> zrychlení nula), tedy píši y=kx, k je směrnice (vrátím se k ní během okamžiku) a x přepíši jako čas (t; abych dostal závislost na čase), tedy píši, že y=kt. Nakone ještě pro jasnost přeznačím y=a, tedy píši přímku jako a=kt.

Vím, že v čase t=10s je a=5, tedy: $a=kt \ \rightarrow \ 5=k10 \ \Rightarrow \ k=\frac{1}{2}$ píši tedy přímku ve tvaru: $a=\frac{1}{2}t$.

Dále pokračuji ze vztahu okamžitého zrychlení v závislsoti na čase: $a=\frac{dv}{dt}$, neřeším teď vektory jsem jen v jedné ose. $a=\frac{dv}{dt} \ \Rightarrow \ adt=dv \ \rightarrow \ \int{adt}=v \ \rightarrow \ \int{\frac{1}{2}tdt}=v \ \Rightarrow \ v=\frac{1}{4}t^2+C_1$, z počátečních podmínek bude C_1=v_0, kde v_0 je počáteční rychlost, tedy: $v=\frac{1}{4}t^2+v_0$ - to je odpověď pro zadání b), respk.: $v=\frac{1}{4}t^2+10$

Pokračuji podle vztahu: $v=\frac{ds}{dt} \ \Rightarrow \ vdt=ds \ \rightarrow \ \int{vdt}=s \ \rightarrow \ \int{(\frac{1}{4}t^2+v_0)dt}=s \ \rightarrow \ s=\frac{1}{12}t^3+v_0t+C_2$, z počátečních podmínek konstantu zavedu jako C_2=s_0, kde s_0 je počáteční souřadnice (tedy nula) a píši, že s jako dráha je: $s=\frac{1}{12}t^3+10t$ a to je odpověď pro zadání za c).

Může to takhle prosím být?

#6 15. 03. 2009 20:36

jelena
Jelena

#7 15. 03. 2009 23:04

O.o
Veterán

↑ jelena:

Děkuji moc, já se zase určitě zítra ozvu s jiným pohybem nebo něčím podobným ;-).

PS: Kam na ty songy chodíš? .-)

#8 15. 03. 2009 23:56

jelena
Jelena

↑ O.o:

To se určitě ozví - totiž proto vás (nás) v 1. pololetí cvičí analýzu, abyste pak všechno zvladli. A je ušetřeno spoustu námahy - zejména, když vím, že analýzu zvládaš velice slušně.

Jelikož pák budou chemické procesy kontinuální, co plynou v časě a třeba tady kolega lukashz byl docela unešen vaši knihou:

http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6644

--------
PS: dřívě na koncerty, ale teď jsme konstatovali, že všeho je nějak malo (Traband třeba změnil styl, tak si moc "neladíme" a teď vůbec nehraji - ale, nevadí - hlavně ať jsou v pořádku) tak teď chodím do vlastní hlavy.

Zdravím :-)

Zápatí