Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj .-),
po delší době se ozývám a ne zrovna v mnou často navštěvované sekci, zasekl jsem se u jedné úlohy z fyziky a nevím jak nato, mohl bych vás požádat o pomoc, prosím? Fyzika se semnou zatím odmítá přátelit -).
Jde o jednoduchý příklad (počátek kapitoly) na rychlost hmotného bodu.
Příklad 2/4
Našel jsem si k tomu ve skriptech tabulku:
Tabulka
Usoudil jsem, že půjde asi o přímočarý pohyb zrychlený, tak uvažuji nad použitím vzorce: , ale přes to jsem se k výsledku ani jednou nedostal. Musím říct, že vůbec nevím, jak na tenhle příklad a to už jsem si říkal, že tuhle část relativně zvládám.
Děkuji za případnou pomoc ;-).
Postupoval jsem:
x(t) - pohybová funkce (závislost na t jako na čase), x_0 nějaká počáteční hodnota, funkci x(t) jsem bral jako funkci pro dráhu (došlo k přetypování s(t) = x(t) a s_0 = x_0).
Na počátku dráha nulová, tedy s_0 mizí, dále jsem derivoval pro získání závislosti rychlosti na čase.
To ale k cíli nevede a nějak mi to ani nehraje, něco jsem špatně pochopil a pak dal asi dohromady další něco, což spolu nefunguje, původně jsem to dělal jinak, ale také nefugunje .-)
↑ O.o:
Zdravím :-)
jen jedna drobnost - zrychlení se mění - to znamená, že nemůžeš používat vzorec z tabulky pro pohyb rovnoměrně zrychlený, ale musíš využit své znalosti funkcí a to tak, že začneš od zrychlení a = f(t) lineární funkce.
Zrychlení je 2. derivace drahy po t a máš se dostat zpět k draze - tedy integruj.
OK?
Čas sice nemám, ale když jsem dostala takový šok (pozitivní), jak jsi v tématech fyziky, že jsem reagovala.
↑ jelena:
Zdravím po delší době :-),
snad jsem nezpůsobil moc velký šok a zkusím příště varovat předem =o).
Teorii co jsi psala, tak nějak ještě chápu, dokoncei nějaká ta grafická zdůvodnění, co nám k tomu ukazovali na přednáškách (i to by ještě šlo), ale jsem neschopný to správně aplikovat. Můj původní výpočet (to jsem ještě neotevřel skripta ;)) byl řešený jako funkce, kde jsme derivoval/integroval, ale už nevím co ani jak, vkaždém příapdě nic nevyšlo .-).
Když vezmu tedy dráhu jako nějakou funkci x závislou na t, tedy x(t), pak , kde x_0 je počáteční rychlost, x_{0}^{#} je souřadnice v t=0s.
Teď to přepíši, aby v těch x nebyl takový nepořádek: - s tím, že x_{0}^{#} je 0m, dosadím počáteční rychlost, aby tma nebylo tolik konstant a mám: , což se jaasně nerovná výsledku za c). Nebýt pětky v čitateli, tak se to podobá výsledku za b) (začínám si znovu připadat trochu komicky) =oD.
Někde dávám dohromady něco neslučitelného nebo používám něco nepoužitelného, prosím vyslechne někdo volání o pomoc zoufalého námořníka, který se potápí v neznámých vodách? ;-)
Tak jsem změnil výpočet.
Vezmu to tak, že a stoupá rovnoměrně s časem, takže grafem bude přímka.
Pak tedy tuto přímku mohu zapsat ve tvaru y=kx+q, posunutí po ose y žádné není (čas nula <=> zrychlení nula), tedy píši y=kx, k je směrnice (vrátím se k ní během okamžiku) a x přepíši jako čas (t; abych dostal závislost na čase), tedy píši, že y=kt. Nakone ještě pro jasnost přeznačím y=a, tedy píši přímku jako a=kt.
Vím, že v čase t=10s je a=5, tedy: píši tedy přímku ve tvaru: .
Dále pokračuji ze vztahu okamžitého zrychlení v závislsoti na čase: , neřeším teď vektory jsem jen v jedné ose. , z počátečních podmínek bude C_1=v_0, kde v_0 je počáteční rychlost, tedy: - to je odpověď pro zadání b), respk.:
Pokračuji podle vztahu: , z počátečních podmínek konstantu zavedu jako C_2=s_0, kde s_0 je počáteční souřadnice (tedy nula) a píši, že s jako dráha je: a to je odpověď pro zadání za c).
Může to takhle prosím být?
↑ O.o:
no samozřejmě, jak jinak:-)
---------
Je zle, když dojde proviant, je zle, když přijdou kurděje, Ale běda, třikrát běda těm, co chybí naděje!
↑ O.o:
To se určitě ozví - totiž proto vás (nás) v 1. pololetí cvičí analýzu, abyste pak všechno zvladli. A je ušetřeno spoustu námahy - zejména, když vím, že analýzu zvládaš velice slušně.
Jelikož pák budou chemické procesy kontinuální, co plynou v časě a třeba tady kolega lukashz byl docela unešen vaši knihou:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6644
--------
PS: dřívě na koncerty, ale teď jsme konstatovali, že všeho je nějak malo (Traband třeba změnil styl, tak si moc "neladíme" a teď vůbec nehraji - ale, nevadí - hlavně ať jsou v pořádku) tak teď chodím do vlastní hlavy.
Zdravím :-)