Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, jak řešit příklady, kde mám hledat derivaci ve směru.... jednak ve směru tečny ke grafu funkce a pak ve směru normály ke grafu funkce.
Vím akorát, že bude potřeba najít nějaký vektor, potom gradient, snad se nepletu... a pak derivovat, dosadit nějaký bod, snad.
Toto téma už tady určitě bylo, ale potřebovala bych postup objasnit nějak "od začátku do konce".
Dávám tedy příklad, aby bylo na čem postupovat:
Najděte derivaci funkce 
v bodě
ve směru normály ke grafu funkce
v bodě
.
Mám celkem i problém, jak si to mám vlastně představit, pokud derivace je směrnice tečny ke křivce, u více proměnných je to akorát ve více směrech, tak ale přesto nepřicházím na to, jak to vlastně vypadá.
Mnohokrát děkuji.
↑ TerezaG:
Ahoj.
Směr je vždy určen nějakým nenulovým vektorem
, takže derivace patříčné funkce
(skalární či vektorové)
v patříčném bodě
ve směru vektoru
se obvykle definuje jako
(1)
,
pokud tato limita existuje.
Speciálně: u funkce dvou proměnných x, y je parciální derivace podle x totéž co derivace ve směru (1, 0) .
Pokud ten vektor
je zadán pouze implicite nějakými podmínkami, pak úloha má zpravidla dvě části:
1. určit vektor
,
2. určit limitu (1) .
Pokud je požadováno určit např. derivaci funkce (v daném bodě) a to ve směru tečny k dané křívce v jejím daném bodě,
pak je zde určitý problém s definicí, ptotože tečných vektorů je nekonečně mnoho (liší se nenulovým násobkem).
Podívej se do vašich studijních materiálů, jak je ve vašem kursu doporučeno k tomu přistupovat.
Ahoj ↑ TerezaG:
Ak porovnas http://en.wikipedia.org/wiki/Directional_derivative , co ti pripomenus aj kolega ↑ Rumburak: , ktoreho tiez pozdravujem, tak mozes skutocne overit poznamku o parcialnych derivaciach a vektorov bazy v ktorom je tato vyjadrena.
Co sa tyka tvojho cvicenia ↑ TerezaG:, na jeho riesenie staci postupovat podla definicie pojmu derivaciu vo smere vectoru....
Tak dobre pokracovanie.
Edit: oprava chyb v texte, ktore robi mon korektor pravopisu, ktory je nastaveny na iny jazyk.
↑ TerezaG:
A tomu, co jsem napsal zde ↑ Rumburak:, rozumíš ? Pokud bychom vyšli z "mé" definice,
potom vztah vyjádřený formulí 2.8 by se dokazoval jako věta - například pomocí kalkulací s diferenciálem.
Opětuji pozdrav kolegovi ↑ vanok: .
↑ Rumburak:
Tomu, co jste napsal výše, rozumím.
Jak tedy budu postupovat při výpočtu dané derivace ve směru ?
Jak zjistím vektor ..apod. ?
Děkuji.
Zdravím v tématu,
v definicích, co vidím u techniků (ČVUT, VUT, teď si nevzpomenu TUL, ale se podívám, pokud nezapomenu :-)) se používá vektor jednotkové délky, to je pro doplnění k
kolega Rumburak napsal(a):
pak je zde určitý problém s definicí, protože tečných vektorů je nekonečně mnoho (liší se nenulovým násobkem).
Konkrétně v tomto zadání ve směru normály k zadané křivky. Směrový vektor normály musí být ve formě jednotkového vektoru.
↑ TerezaG:
budeš postupovat tak, že:
a) najdeš parciální derivace zadané funkce
, najdeš jejich hodnoty pro zadaný bod
, to je část, která ve Tvém vzorci zabezpečí "první složky" součinů. Druhou složku součinu tvoří složky jednotkového vektoru v zadaném směru,
b) najdeš vektor, v jehož směru budeš hledat derivaci: to je samostatná úloha "sestavit směrový vektor přímky, která je normálou funkce
v bodě
a převést ho na zápis jednotkového vektoru stejného směru". Normálu ke grafu funkce f(x) v zadaném bodě najít umíš? Děkuji.
Prakticky si představit: tady podrobně a na praktických příkladech, případně ještě se pokusím doplnit (nebo kolegové). Tak se podaří dokončit, nebo již i hotovo (vzhledem k datu vzniku tématu)? Děkuji.
↑ jelena:
Moc se omlouvám za pozdní odpověď, ale řešila jsem momentálně trochu jiné věci, ale už se budu věnovat tématu.
V tom Vašem postupu jsem se ztratila u "ve Tvém vzorci zabezpečí "první složky" součinů" - to se týká tedy vzorce, který jsem vkládala současně s definicí ? :) pokud ano, tak to chápu.
U bodu b) najdeš vektor, v jehož směru budeš hledat derivaci: to je samostatná úloha "sestavit směrový vektor přímky, která je normálou funkce
v bodě
a převést ho na zápis jednotkového vektoru stejného směru". To bohužel nevím, co s tím :(
Rovnici normály najít umím, ta se hledá jako rovnice tečny, akorát se z normálového vektoru tečny udělá "směrový vektor - parametrické vyjádření".
Je to tak ?
Děkuji za další rady.
↑ TerezaG:
tak se budeme věnovat tématu :-) Ano, mám na mysli vzorec (2.8) z Tvého odkazu. "První složku součinu" jsem označila parciální derivaci v zadaném bodě (df/dx)(a).
bod b) vektor u by mohl být zadán rovnou jako
, Ty ho zatím nemáš, jen máš zadanou cestu, jak vektor u vytvořit. Tedy vyřeš samostatnou podúlohu "najít rovnici normály ke funkci
v bodě
. Z rovnice vyčíst směrový vektor normály a přepsat ho na jednotkový vektor".
Rovnici normály najít umím, ta se hledá jako rovnice tečny, akorát se z normálového vektoru tečny udělá "směrový vektor - parametrické vyjádření".
pokud budeš mít rovnici tečny v obecném tvaru, potom normálový vektor tečny je zároveň směrovým vektorem hledané normály. Stačí ho převést na vektor jednotkové délky. Toto je opakování SŠ.
Jednoduše - máš před sebou rozsáhlejší úkol, rozděl si ho na podúlohy, pokud narazíš na nejasný pojem, tak si ho vyhledej. Tak se ještě ozvi, zda splněno.